Бюлетин

Преките чуждестранни инвестиции в Гърция достигнаха рекордно високи нива през 2022 г.

Преките чуждестранни инвестиции в Гърция достигнаха нов исторически връх през 2022 г., съобщава електронното издание на в. „Катимерини“.

Според данните на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD, УНКТАД) стойността на преките чуждестранни инвестиции в Гърция е достигнала 7,604 млрд. долара в сравнение с 6,328 млрд. долара през 2021 г., което представлява увеличение от 20,2 процента.

Предишният рекорд беше поставен през 2021 г. Той беше за предходните 31 години. Тогава същите инвестиции въз основа на ревизираните данни на УНКТАД надвишиха значително първоначалната оценка на международната организация за 5,732 млрд. долара.

През 2022 г. гръцките капиталови инвестиции в чужбина възлизат на 2,88 млрд. щатски долара, което е със 159,7 процента повече в сравнение с 2021 г.

Преките чуждестранни инвестиции в световен мащаб през 2022 г. възлизат на 1,3 трилиона долара, което представлява спад от 12,4 процента. Това се дължи главно на войната в Украйна, високите цени на храните и енергията и натиска, породен от нарастващия публичен и частен дълг, пояснява „Катимерини“. Лошата новина е, че Конференцията на ООН за търговия и развитие очаква тенденцията за намаляване да продължи и през 2023 г., тъй като глобалната среда за международния бизнес и трансграничните инвестиции остава изпълнена с предизвикателства и през тази година, коментира изданието. Тези предизвикателства са свързани с продължаващото геополитическо напрежение, но и със сътресенията във финансовия сектор, които увеличават несигурността на инвеститорите, допълва изданието.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам