Бюлетин

Премиерът Кирил Петков инспектира газовата връзка край гръцкия град Комотини

Премиерът Кирил Петков пристигна днес край гръцкия град Комотини, където заедно с министъра на  енергетиката Александър Николов направи оглед на строежа на интерконектора между България и Гърция. Заедно с тях бе и началникът на политическия кабинет на Петков Лена Бориславова. Българската делегация беше посрещната от гръцкия министър на околната среда и енергетиката Константинос Скрекас. Двете страни отбелязаха важността на проекта.

Физическата инфраструктура вече е налице, в момента се прави хидравличното тестване, това означава, че сме напреднали много, което потвърждава тезата, че през последните три месеца е направено повече, отколкото в последната година. Това каза министър-председателят Кирил Петков, който направи оглед на строежа на интерконектора в района на гр. Комотини, Гърция. 

Снимка: БТА

По думите на премиера завършването на този проект е много важно, защото, когато се говори за диверсификация, това означава по-ниски цени на газа, на парното през следващата зима, по-малък натиск на цените. Петков каза, че е минал по цялото трасе и познава всеки метър на трасето. Всички тръби са поставени, трябва да се сложат кабелите, които управляват трасето, посочи Петков.

Всичките тръби са сложени, ако се завърши в края на юни, през септември азерският газ ще си върви напълно комерсиално, каза той.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Още от Built.bg:  Ротационен кабинет: Как продължава да работи държавата

Миналата седмица министър-председателят Кирил Петков инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам