Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Премиерът Кирил Петков инспектира газовата връзка край гръцкия град Комотини

Премиерът Кирил Петков пристигна днес край гръцкия град Комотини, където заедно с министъра на  енергетиката Александър Николов направи оглед на строежа на интерконектора между България и Гърция. Заедно с тях бе и началникът на политическия кабинет на Петков Лена Бориславова. Българската делегация беше посрещната от гръцкия министър на околната среда и енергетиката Константинос Скрекас. Двете страни отбелязаха важността на проекта.

Физическата инфраструктура вече е налице, в момента се прави хидравличното тестване, това означава, че сме напреднали много, което потвърждава тезата, че през последните три месеца е направено повече, отколкото в последната година. Това каза министър-председателят Кирил Петков, който направи оглед на строежа на интерконектора в района на гр. Комотини, Гърция. 

Снимка: БТА

По думите на премиера завършването на този проект е много важно, защото, когато се говори за диверсификация, това означава по-ниски цени на газа, на парното през следващата зима, по-малък натиск на цените. Петков каза, че е минал по цялото трасе и познава всеки метър на трасето. Всички тръби са поставени, трябва да се сложат кабелите, които управляват трасето, посочи Петков.

Всичките тръби са сложени, ако се завърши в края на юни, през септември азерският газ ще си върви напълно комерсиално, каза той.

Газовата връзка ще свърже газопреносните мрежи на двете съседни държави, осигурявайки достъп до Южния газов коридор и до редица нови източници на природен газ. IGB e с обща дължина 182 км, повечето от които са на българска територия. Трасето на газопровода преминава през общините Стара Загора, Хасково, Димитровград и Кърджали, като осигурява възможност за газификация на всички населени места в района.

Още от Built.bg:  Прокуратурата на ЕС проверява фирмите, участвали в строежа на тунел "Железница"

Миналата седмица министър-председателят Кирил Петков инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България в района на Стара Загора.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам