Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Премиерът Николай Денков от Царево: Хората вече са в безопасност. През последните 24 часа е имало изключително обилни валежи

Снимка: БТА

Имаме подадени сигнали за трима души, които се издирват, двама са загинали, съобщи премиерът Николай Денков на брифинг в Царево, където е обявено бедствено положение заради проливните дъждове. Няма блокирани хора, добави Николай Денков. Изчезналите са две жени и един мъж. 

По думите на премиера не е ясно дали загиналите са свързани с тези, които се издирват.  Общата бройка тепърва трябва да я уточним, но поне няколко човека са загубили живота си, допълни Денков.

През последните 24 часа е имало изключително обилни валежи – между три и четири пъти месечната норма за този регион, подобни тежки валежи е имало и в съседните Гърция и Турция, като и в трите държави има жертви, каза той.

Акад. Денков посочи, че е имало информация за деца, които са се чувствали застрашени. Децата са в безопасност, по високите етажи, приземието е наводнено, но те не са в опасност, отбеляза министър-председателят.

Спряно е електричеството, тъй като има опасност за живота на хората, ако се пусне преди да са отводнени сградите. Има уговорка с EVN да се изчака да се изтегли водата, утре сутринта или през деня ще се подаде сигнал кога е безопасно да се пусне токът, отбеляза акад. Денков.

Водата в мрежата също е замърсена и не може да се използва за пиене.

Евакуирани са хората, които са били по плажните ивици, по къмпингите, всички в момента се намират в безопасност, отбеляза премиерът.  Той припомни, че от НИМХ вече са казали, че очакват спиране на валежите.

Премиерът призова следващите 48 часа никой в този регион да не влиза в морето, тъй като е изключително опасно, замърсено и бурно, като всеки, който влиза във водата, създава риск за себе си и другите хора.

Още от Built.bg:  Кметът на София: Нашият ангажимент е до края на мандата ни да има поне един работещ лифт

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам