Бюлетин

Премиерът Николай Денков след доклада за “Лукойл”: Това не е в правомощията на правителството да се справи с него.

Голяма част от този доклад беше известна и преди това, няма особена изненада. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който коментира доклад на Центъра за изследване на демокрацията, съдържащ данни за заобикаляне на международните санкции от страна на „Лукойл“ и изнасянето на горива от България. 

„Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите. Където са безсилни законите, те да бъдат подобрени“, отбеляза Денков.

„Много приказки бяха казани за дерогацията в България и защо тя се удължава отново. Нека отново да напомня, че дерогацията се скъсява до октомври 2024 г. с идеята, че постепенно трябва да се премине към неруски нефт. Трябва да сме сигурни, че няма да окаже така, че на пристанището липсва нефт, а от там не може да работи рафинерията. Това е тема, която е различна от тази как чрез прехвърляне от един на друг танкер, или чрез фалшиви документи в други държави, „Лукойл“ заобикаля съответните регулации. Това не е в правомощията на правителството да се справи с него. В правомощията на правителството е, а вече е направено, да се повишат значително данъците, които трябва да плаща „Лукойл“, за да може да намалеят свръхпечалбите, цитирани в материала. От една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, от друга страна- да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет“, каза още министър-председателят.

Той коментира темата след срещата си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която е на посещение в България. След разговорите Денков подчерта, че една от обсъжданите теми е бил фактът, че нямаме наказателни състави, свързани с нарушаване на санкциите, така че „самото регистриране на нарушението да доведе до съответните наказания“.

Още от Built.bg:  Започва строителството на новия лъч на метрото през район „Слатина“

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам