Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Премиерът: По-скоро трябва да се приеме нов план за управление на язовирите. Нинова: Готови сме с промените в Закона за водите

Проблемът с язовирите в страната е огромен, заяви по време на парламентарния контрол министър-председателят Кирил Петков в отговор на въпрос за състоянието на язовир Огоста.

Той каза, че управлението на язовирите е абсолютно разпокъсано и посочи, че има язовири в Министерството на икономиката, Министерството на земеделието, Министерството на енергетиката, Министерството на отбраната.

По-големият проблем е, че когато е направен списък с посочени над 400 язовира, 35 от тях се водят високоопасни. Премиерът изрази съжаление, че от тези високоопасни язовири нито един не е ремонтиран. 

Язовир “Огоста”

Относно язовир Огоста, Кирил Петков напомни, че той е построен през 1986 година. Язовирът е вторият най-голям в България, със стена висока 58 метра, дълга 1,4 км, побиращ 410 млн.куб.метра вода. За съжаление водният откос е със статут “неизправен”, каза премиерът. Той посочи, че има филтрация на места, а стената на язовира не е бетонна, а е насипна.

Изчислява се от експерти, че язовирът не застрашава директно живота и здравето на хората, но ние нямаме право да изчакаме още един сезон, в който това просмукване да продължава.

Това каза премиерът и допълни, че не може да продължаваме да ремонтираме язовирите един по един, трябва да имаме обща стратегия. Над 600 млн.лв, които бяха вкарани в Държавната консолидационна компания, вече ги няма, информира Петков. Той определи като абсолютно безхаберие отношението към язовирите.

Снимка: БТА

По време на парламентарния контрол снощи стана ясно още, че промените в Закона за водите са готови и в най-скоро време ще бъдат представени. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на изслушване по нейно искане в парламента по темата за язовирите. Тя допълни, че се подготвят и промени в други подзаконови нормативни актове, свързани с проблемите около тези водни съоръжения.

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

Други важни задачи са – създаването на единен регистър на язовирите в България, за да се знае колко са, къде се намират и чия собственост са, както и приключването на класификацията им, за да стане известно колко са опасните съоръжения и в какво състояние са. 

Снимка: БТА

Нинова посочи, че е необходимо да се ускори процедурата по прехвърлянето на язовирите, които са общинска собственост, към Държавно предприятие “Управление и стопанисване на язовири” към министерството, както и да се актуализират язовирите, включени в списъка за ремонти и да започне адекватният им ремонт, като се започне с най-опасните съоръжения.

Корнелия Нинова каза още, че в момента в България има 6844 язовира. Сред основните проблеми тя посочи разпокъсаната им собственост, като изтъкна, че има осем вида собственици на тези съоръжения. Тя напомни, че държавното предприятие към Министерството на икономиката и индустрията стопанисва общо 547 язовира. Нинова съобщи, че към края на 2018 г. е имало 2717 заявления до министъра на икономиката за прехвърляне на язовири към това предприятие, а отказите от областните управи да ги приемат са били 1363, защото не отговарят на законовите изисквания.

Снимка: БТА

Нинова уточни, че става дума за малки общински водоеми, които преди са били със земеделски цели. Те са строени до седемдесетте години на миналия век и техническото им състояние не съответства на нормативните изисквания, нямат запазена и представена проектна документация, липсват строителни проектни документи и това е проблем за държавното предприятие, което ги стопанисва.

Друг проблем, по думите на Нинова, е свързан с разхвърлянето на правомощия по различни контролиращи язовирите органи. Не са актуализира и информационната система за техническото състояние на язовирните стени и на съоръженията, разработена от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, каза Нинова. Голям е и броят на процедурите по безвъзмездно прехвърляне на държавата на язовири, които са общинска собственост по Закона за водите.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам