Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Премиерът поиска оставката на Янев

По време на извънредно изявление в Министерския съвет премиерът Кирил Петков заяви, че иска оставката на министъра на отбраната Стефан Янев. Петков допълни, че освобождаването на Янев от поста ще бъде обсъдено на извънредното заседание на правителството още днес и гласуване на свикано извънредно заседание на парламента в утрешния ден. 

Стефан Янев, снимка: БТА

Никой министър няма право на собствена външна политика, особено по фейсбук“, заяви премиерът във връзка с решението си и добави:

Мой министър не може да ползва думичката “операция“, вместо думичката “война“. Операция не може да се нарече, когато хиляди военнослужещи от едната и друга страна вече са убити. Войници, които са на възраст по-малка от възрастта на моя дъщеря.

“Българският интерес не е да сведем глава, защото “преклонена глава сабя не сече”. Когато видим нещо, което е толкова очевадно, ние не можем да кажем, че българският интерес да мълчим. Българският интерес е като ползваме гласа на България – българското правителство да осъжда политики и действия дори на великите сили”, добави Кирил Петков.

За пръв път в историята на ЕС сме толкова единни и говорим в един глас – ако всяка една държава в ЕС започне да прави външната си политика във Facebook, ние ставаме слаби и никой няма да ни отразява. България поема ангажиментите за собствената си сигурност в рамките на НАТО и ЕС.

Премиерът съобщи, че номинацията за нов военен министър се очаква следобед, по време на извънредното заседание на МС. Петков заяви още, че  “коалицията е единна по въпроса с оставката” и колегите му подкрепят това решение. Министър-председателят допълни, че главната помощ от България за Украйна ще бъде хуманитарна. Правителството работи съвместно с БЧК, за да изпрати в най-кратък срок хуманитарна помощ. Военно-логистичната подкрепа ще бъде в рамките на европейската и натовската помощ към Украйна и ще бъде специфицирана. 

Още от Built.bg:  Започва основният ремонт на Дунав мост

На извънредното заседание в МС се очаква да се обсъди и ядрената заплаха, която Путин отправи, заяви Кирил Петков.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам