Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Премиерът: Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето

Снимки: БТА

Политическите игри с бюджета за здраве са опасни за здравето. Това заяви премиерът Николай Денков в началото на днешното правителствено заседание.

Неприемането на план-сметката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на комисия вчера е удар и по лекарите, и по пациентите, смята Денков.

Бюджетът за здравеопазване е рекорден – над 1,1 млрд. лева в повече, който вече стана над 8 млрд. лева годишно. Над 3 млрд. са предвидени за болниците, включително 60 млн. лева допълнително, за да се подготвят лечебните заведения за извънредни ситуации, аварии и катастрофи, посочи още премиерът.

Министър-председателят подчерта, че приоритети са засилване на профилактиката, както и ранното диагностициране на хронични, злокачествени и социално значими заболявания. „Разработват се нови програми за профилактика и ранно откриване на заболяванията. За всичко това има финансиране в бюджета“, увери той.

акад. Николай Денков

Като друг основен приоритет, който да гарантира изсветляване на системата, Николай Денков определи електронизацията в здравната сфера. „За това електронизацията, включително и електронните рецепти, са ключова част от здравната ни реформа. За разлика от аналоговите процеси с неясни резултати, дигиталните системи дават възможност за анализ и определяне на ефективни здравни политики. Това означава подобряване на живота на хората, подобряване на здравето на хората и увеличаване продължителността на живота на хората в страната“, допълни министър-председателят.

Премиерът припомни още и за поетия ангажимент от страна на държавата за увеличение на заплатите на медицинските работници, да подобри условията за работа на младите специалисти, както и да търси решение на проблема с нарастващата средна възраст на лекарите.

„Трети приоритет е изсветляването на процесите в управлението на болниците. Министърът на здравеопазването следва да мобилизира контролните си звена – звеното за вътрешен одит, инспекторатът и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, за да осъществят съответния контрол. Резултатите, навсякъде, където е възможно, да бъдат обявявани публично, за да станат ясни на обществото. Целта ни е дълбока реформа на здравеопазването, която ще сложи край на познатите проблеми. Това не става само с пари, а с промени в управлението, с контрола и с повишаването на прозрачността в здравната система. Надявам се, че заедно, в координация с Народното събрание, ще успеем да осъществим тази реформа. Без нея нищо друго няма да има значение“, каза още министър-председателят.

Още от Built.bg:  Николай Денков: По никакъв начин никой не е поставял въпроса за изпращане на войски в Украйна

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам