Бюлетин

Премиерът: Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност

Снимки: БТА

Работи се по строителство на пътища, но не с такава интензивност по две причини, заяви премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук.

В предишните години имаме строителство, което няма съответните книжа, няма законните основания това строителство да бъде направено, което затруднява продължението на тази дейност, защото който позволи да се строи повече, той може много лесно да бъде даден на прокурор, затова че работи върху незаконно строителство, обясни премиерът.

По думите му вторият проблем е, че когато се обявяват големи обществени поръчки, те се обжалват максимално и така се забавят сроковете. Денков каза, че от това имат интерес тези фирми, които са свикнали да получават поръчки много над себестойността, защото това им позволява да имат доста по-голяма печалба и част от нея да бъде разпределена към политически играчи, които им осигуряват поръчките. Именно този порочен кръг се опитваме да счупим и това е основният проблем, с който се бори министър Цеков, каза премиерът.

акад. Николай Денков

В момента вървят процедури с обжалване, по които трябва да изтекат сроковете, за да стартира строителството. По инхаус поръчките една работна група подготвя решения, които има вероятност да трябва да минат през Народното събрание, така че да може да се реши и законовият проблем и да се продължи строителството на пълни обороти, обясни министър-председателят. Той каза, че се строи в момента, отпуснати са средства към общините, има средства за зимно почистване, добави той. Мащабът обаче може да бъде много по-голям, ако се решат тези проблеми, подчерта премиерът Денков.

Попипан за излизането на битовите потребители на свободния пазар за електрическа енергия и ще поскъпне ли токът, премиерът каза, че това е тема, с която много се спекулира. Има предвидени механизми, които няма да позволят поскъпване на тока, защото цената е фиксирана до 2024 г., след което има механизми, които няма да позволят поскъпване с повече от 1-2 %, обясни премиерът. Когато изтече срокът през 2026 г., отново има механизми, с които да се компенсират потребителите, подобни на тези, с които се компенсира бизнесът в момента. Никой не може да си позволи и няма да си позволи съществено поскъпване на тока, каза премиерът.

Още от Built.bg:  Започва строителството на новия лъч на метрото през район „Слатина“

Той добави, че трябва да бъде създадена конкуренция между производителите и разпределителите, което е и смисълът на тези промени. Системата ще е много подобна на тази на мобилните оператори, тоест, ако не искат гражданите да променят доставчика си, остават на същия оператор, но ако има друг, който предлага по-добри условия, избират него, обясни министър-председателят. Системата няма да е сложна, увери премиерът, а електромерите ще бъдат собственост на електроразпределителните дружества и няма да са ангажимент на потребителите, добави той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам