Бюлетин

Премиерът в първия работен ден на Народното събрание: Не познавам Алексей Петров, никога не съм говорил с него

Очаквам да има ротация в кабинета, заяви пред журналисти в парламента министър-председателят Николай Денков. „Докато има политическа подкрепа в Народното събрание, ние ще работим по нашата програма“, посочи премиерът за бъдещето на кабинета „Денков-Габриел“.

Припомняме, че съгласно договореностите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме Промяната – Демократична България“, премиер през първия период от девет месеца на настоящото редовно правителство ще бъде Денков, а Мария Габриел – вицепремиер и министър на външните работи. За втория период от девет месеца се очаква премиер да бъде Габриел, а Николай Денков – вицепремиер.

Според Николай Денков дългото управление на служебни кабинети е нарушило принципа на разделение на властите в България. 

“Въпросът не е как да избягаме от тази възможност за разпределение на властите, а как да създадем такава организация, при която няма да има възможност за такава злоупотреба. Това може да стане чрез промяна в Конституцията, чрез промяна в законите. Президентската институция да си даде сметка, че чрез служебните правителства е нарушила това разделение на властите. Да си даде сметка, че тя е преяла с власт, ако използвам този тип реторика”, посочи премиерът.

Николай Денков, снимка: БТА

“Със сигурност трябва да има по някакъв начин преформулиране на това какво трябва да прави президентът, особено при служебни правителства, но тези въпроси вече са към народните представители, тъй като става дума за законодателни промени”, подчерта Николай Денков.

Във връзка с твърденията в публичното пространство за нарушения при изграждането на проекта “Турски поток”, Денков припомни, че компетентна да извърши проверка е прокуратурата.

В подготовката на законодателната и управленската програма и в обсъждането на министрите никога по никакъв начин никой не е споменавал името на Алексей Петров.  Така министър-председателят отговори на въпроси на депутата от “Има такъв народ” Гроздан Караджов, свързани с думите на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов по рано през деня, във връзка с убийството на Алексей Петров.

Алексей Петров беше близък с бащата на Кирил Петков, с тях. И той, като всички нас, Бог да го прости, търсеше варианти да се направи нещо стабилно след тези пет поредни ли, колко избори бяха, поне за важната законодателна рамка да е факт.

Бойко Борисов, снимка: БТА

Това бяха думите на Бойко Борисов, попитан за коментар по повод убийството на Алексей Петров. „Аз винаги казвам истината. Така че срещи сме провеждали – с него, той с тях, обратно. За да може някакво дори крехко доверие да си имаме“, посочи лидерът на ГЕРБ.

Още от Built.bg:  Предстои обследвне на инфраструктурата на Царево. Очаква се утре да започне монтажът на металния мост на пътя Царево - Ахтопол

Не познавам Алексей Петров, никога не съм говорил с него, виждал съм го два пъти на срещи, на които са присъствали работодателските организации. Никога не съм чувал за срещи с Алексей Петров на когото и да е било преди да стане убийството, след което изтече такава информация в медиите, коментира Денков.

Участвал съм пряко във всички процеси, свързани с подготовката на законодателната програма, която се изпълнява в момента и управленската програма, като в тези процеси никога името на Алексей Петров не се е споменавало или пък е идвал, обясни Денков.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам