Бюлетин

През 2023 г. пазарът на жилища от средновисокия и високия клас ще продължи да бъде стабилен

Houses Buildings Architecture  - Portraitor / Pixabay

Проучване на “Колиърс” (Colliers) регистрира през втората половина на 2022 г. ръст от 8 на сто в предлагането на средновисокия и високия клас жилища в София, като броят им достига 14 320. В активен строеж са почти 4000, което е увеличение с 5 на сто спрямо първите шест месеца. Въпреки нарастването на общия обем, продължава тенденцията на дефицит на жилища в сегмента, които да отговарят на повишените критерии на купувачите. През изминалата година фокусът им се измести към по-големи имоти. Най-продавани са апартаменти с 3 спални (71 на сто), следвани от апартаменти с 2 спални и къщи.

Желанието за подобряване на жилищния стандарт доведе не само до търсенето на по-просторни имоти, но и постави ясен акцент върху решаване на персоналните нужди, пред инвестиционните такива, смятат анализаторите на компанията. В тази връзка съществуващият интерес в сегмента е предимно за жилища за собствено ползване (83 на сто от всички сделки) спрямо значително по-малък дял на покупките за инвестиция. Въпреки засиленият интерес от чужденци, които пребивават за дълъг срок в страната, в началото на годината доминантен дял сделки (над 80 на сто) са сключени от български граждани. Почти 86 на сто от всички трансакции са без банково финансиране въпреки неговата достъпност, а разликата между офертната и покупната цена продължи да намалява.

Building Home Hotel Real Estate  - Leohoho / Pixabay

През 2023 г. пазарът на жилища от средно високия и високия клас ще продължи да бъде стабилен. Цените ще се запазят около текущите си равнища, с оглед на това, че основното предлагане е от инвеститор.

Първите проекти от инвестиционния пазар на жилища под наем (built-to-rent) вече са стартирани. Този сегмент е нововъзникващ в ЦИЕ, като у нас все още е неразработен. Отчита се добър потенциал за развитие не само в контекста на компании, които релокират служители, но и предвид общия бизнес климат, в който компаниите търсят гъвкави решения.

Още от Built.bg:  Цените на жилищата в България са се увеличили с 13,4 на сто през четвърто тримесечие на 2022 г.

Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа висока, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията. Colliers очаква тази тенденция да се запази поне до средата на годината, когато ще има повече яснота за ефекта от повишението на лихвените нива.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам