Бюлетин

През 2024-та година няма да приемем еврото

В контекста на проведените разговори с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с Паскал Донаху, председател на Еврогрупата, се взе решение, че България няма да подава в края на февруари конвергентен доклад, защото не сме изпълнили ангажиментите по присъединяването към Валутния механизъм II и имаме несъответствие в критерия за инфлацията. Това съобщи на пресконференция служебният министър на финансите Росица Велкова.

Било е договорено да подадем конвергентен доклад, когато изпълним ангажиментите и бъдат приети законопроектите, свързани с членството ни в еврозоната, които служебното правителство отново ще внесе в новосформираното НС, както и да се приемат и необходимите промени в Закона за БНБ за работата на централната банка, когато страна вече ще е присъединена към еврозоната, каза министърът.

Тя уточни, че освен приемането на четирите законопроекта, свързани с членството ни в еврозоната, трябва да постигнем и критерия за инфлацията, както и да бъде поддържана перспектива в периода 2023 – 2026 г. на ниво планиране на дефицита по консолидираната фискална програма в размер на три процента.

При условие, че сега в края на февруари не подаваме конвергентен доклад, срокът за присъединяване към еврозоната – от 1 януари 2024 г. не остава, заяви министърът.

По отношение на новия срок, за който, по думите на министъра са водени проучвателни разговори, ако през юни – юли България покрие критериите, би могло да подадем веднага доклад, в момента, в който покрием критериите, а не да изчакваме редовния доклад извършван на всички страни в началото на 2024 г. Според нея това означава, че ако съответстваме на критериите и подадем конвергентен доклад и има подкрепата на държавите членки, бихме могли да бъдем присъединени към еврозоната в срок не по-късно от 1 януари 2025 г. Министърът уточни, че няма пречка присъединяването да стане от дата, която е различна от 1 януари – би могло да бъде дата, която не е 1 януари 2025 или 2026 г., а първо число на месец от 2024 г.

В отговор на въпрос, министърът потвърди, че от 1 януари 2024 г. няма да бъде прието еврото в България.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам