Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

През 2027-2028 г. в Черно море може да бъдат инсталирани първите вятърни електроцентрали

Източник: БТА

Първите вятърни електроцентрали може да бъдат инсталирани в Черно море през 2027-2028 г., местоположението е с огромен потенциал и Румъния вероятно никога няма да може да използва този потенциал напълно, заяви пред агенция Аджерпрес румънският министър на енергетиката Себастиан Бурдужа.

„Някъде през есента ще приемем закон за експлоатацията на вятърната енергия в Черно море, след което следва доста дълъг процес на очертаване заедно с Националната служба за минерални ресурси на параметрите на експлоатация, както и на получаване на разрешителни с оглед на околната среда и сигурността в много сложен регион, с всички присъщи последици. Надявам се, че към 2027 – 2028 г. ще видим и първите проекти за вятърни електроцентрали в Черно море, защото Световната банка ни казва, че имаме огромен потенциал там, 75 ГВт вятърна енергия, потенциал, който Румъния вероятно никога няма да може да използва напълно. Но така или иначе, 10-20 ГВт могат да бъдат използвани след 10-15 години”, каза Бурдужа.

Той припомни, че на 17 юли 2023 г. Министерството на енергетиката подложи на обществено обсъждане законопроекта за офшорната вятърна енергия в Черно море и че плановете се още в началото да бъде изготвена добра законодателна рамка.

„Ако имаме добро законодателство, ще дойдат и инвестиции. Ако не, ще повторим опита от офшорния закон, който беше насочен към експлоатацията на черноморския газ – инвеститорите бяха блокирани години наред заради неблагоприятната законодателна рамка, но Националнолибералната партия промени закона и успя да го поправи, така че днес имаме окончателно инвестиционно решение за офшорния проект „Нептун-Дийп“, подчерта румънският енергиен министър.

Още от Built.bg:  Служебният премиер Димитър Главчев поема и Министерството на външните работи

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам