Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

През декември: производството в строителството със спад в Европа и България

Производството в строителния сектор е намаляло с 3,1 на сто в ЕС и с 4 на сто в еврозоната със сезонни корекции през декември 2021 година спрямо ноември, отчита Евростат.

През ноември 2021 г. производството в строителството е намаляло с 0,1 на сто в ЕС и с 0,2 на сто в еврозоната.

Отчетено на годишна основа – през декември 2021 година спрямо декември 2020 година – производството в строителството се е понижило с  1,8 на сто в ЕС и с 3,9 на сто в еврозоната.

Средното годишно производство в строителството за цялата 2021 година спрямо 2020 година е нараснало с 4,8 на сто в ЕС и с 5,2 на сто в еврозоната.

В ЕС през декември 2021 година спрямо ноември 2021 година жилищното строителство е намаляло с 3,6 на сто, а гражданското строителство – с 1,3 на сто.

В еврозоната жилищното строителство се е понижило с 4,5 на сто, а гражданското строителство – с 1,9 на сто.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-големият месечен спад в производството в строителството е бил регистриран в Австрия (-8,1 на сто), Германия (-7,3 на сто) и Франция (-7 на сто). Най-голямото увеличение е отчетено в Унгария (+7,2 на сто), Швеция (+4,6 на сто) и Белгия (+3,2 на сто).

В България производството в строителството през декември 2021 година спрямо предходния месец се е понижило с  0,3 на сто.

В ЕС през декември 2021 година спрямо декември 2021 година жилищното строителство е намаляло с 2,1 на сто, а гражданското строителство – с 1, 7 на сто.

Още от Built.bg:  Столтенберг в София: Да се преосмислят рестрикциите за използване на западно оръжие за военни цели в Русия

В еврозоната жилищното строителство се е понижило с 4,6 на сто, а гражданското строителство – с 0,7 на сто.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-големият годишен спад в производството в строителството е бил регистрирани в Германия (-13,6 на сто), Словения (-6,4 на сто) и Австрия (-4,3 на сто). Най-голямото увеличение е отчетено в Унгария (+ 29 на сто), Италия (+19,3 на сто) и Швеция (+9,6 на сто).

В България производството в строителството през декември 2021 година спрямо същия месец на 2020 година се е повишило с 1,4 на сто.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам