Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

През следващото десетилетие се очертава Китай да бъде отново лидер по доставки на слънчеви панели

Китай ще притежава повече от 80 на сто от световния капацитет за производство на фотоволтаични панели до 2026 г. и ще може да задоволи годишното глобално търсене през по-голямата част от следващото десетилетие, показва публикуван днес доклад, предаде Ройтерс.

Прогнозата на компанията за енергийни изследвания “Уд Макензи” (Wood Mackenzie) идва в момент, когато държави като САЩ и Индия субсидират собственото производство на соларни панели, за да намалят зависимостта от китайски стоки по пътя към постигането на целите си за чиста енергия.

Инвестициите в мощностите за производството на фотоволтаични панели в Китай са 130 милиарда долара само през тази година, се казва в анализа, което ще повиши годишния капацитет в страната за производство на панели и съставни елементи за тях до 1 тераватчас (1000 гигавата – бел. ред.) годишно през 2024 г. Това е достатъчно, за да отговори на годишното глобално търсене до 2032 г., посочват още от изследователския център.

Агресивното разширяване на капацитета вече доведе до драстичен спад на цените на слънчевите панели тази година и предизвиква безпокойство сред производителите в САЩ, които разчитат на подкрепяния от правителството бум на местното производство.

Миналата година и САЩ, и Индия обявиха отделни планове, с които да увеличат капацитета си за производство до 200 гигавата годишно, припомнят от “Уд Макензи”.

“Въпреки силните правителствени инициативи за развитие на местно производство Китай все още ще доминира в глобалната верига за доставки на модули и ще продължи да разширява разликата в това направление със своите конкуренти“, отбеляза в изявление авторът на доклада Хуайян Сун.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам