Бюлетин

През юли производството в строителството в ЕС е нараснало с 0,2 на сто, а в еврозоната – с 0,3 на сто

Construction Site Architect  - Nikguy / Pixabay

През юли 2022 година спрямо юни 2022 година производството в строителния сектор в ЕС е нараснало с 0,2 на сто, а в еврозоната – с 0,3 на сто, сочат сезонно коригираните предварителни данни на Евростат. През юни спрямо май тази година при производството в строителството беше отчетено понижение с 1,3 на сто в ЕС и с 1,2 на сто в еврозоната.

През юли 2022 година спрямо юли 2021 година производството в строителството се е увеличило с 1,3 на сто в ЕС и с 1,5 на сто в еврозоната.

В ЕС през юли 2022 година спрямо юни 2022 година гражданското строителство е нараснало с 0,2 на сто, а инженерното строителство е намаляло с 0,9 на сто.

В еврозоната гражданското строителство се е увеличило  с 0,3 на сто, а инженерното строителство се е  понижило с 0,6 на сто.

Сред  страните членки, за които има разполагаеми данни, най-голямо месечно увеличение в производството в строителството е регистрирано в Испания (+6,7 на сто), Унгария (+5,7 на сто) и Словакия (+3, 1 на сто). Австрия и Словения (-4,2 на сто и в двете страни), Чехия (-2,9 на сто) и Швеция (-1,3 на сто) са регистрирали най-голям спад.

В ЕС през юли 2022 година спрямо същия месец на 2021 година проектите в инженерното строителство са се повишили с 1,3 на сто, а в гражданското – с 1,2 на сто.

В еврозоната инженерното строителство е нараснало с 1,7 на сто, а гражданското – с 1,4 на сто.

Сред страните членки, за които има налични данни, най-голямото увеличение в производството в строителството на годишна база е отчетено в Словения (+28,5 на сто), Румъния (+8,3 на сто) и Австрия (+7,6 на сто). Швеция (-8,7 на сто), Испания (-5,2 на сто) и Чехия (-2,7 на сто) са регистриралия най-голям спад.

Още от Built.bg:  Иван Шишков: АМ „Европа“ представлява много проблеми и малко строителство

В България е регистриран спад (-0,4 на сто) в производството в строителството през юли 2021 година спрямо юни 2022 година и с -1,1 на сто на годишна основа.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам