Бюлетин

Президентите на България и Румъния подписаха декларация за двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство

Президентът Румен Радев и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис подписаха политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство.

Тази визита на президента на Румъния е по-специална, защото издига отношенията между двете страни на равнището на стратегическо партньорство, посочи Радев на съвместна пресконференция с държавния глава на Румъния.

Договорихме се да продължим активно усилията, за да осигурим приемането на решението за присъединяването на двете страни в Шенгенското пространство. Румъния и България са подготвени да се присъединят. Това каза президентът на Румъния Клаус Йоханис на съвместна пресконференция с държавния глава Румен Радев. Румънският държавен глава е на официално посещение в страната ни по покана на Радев.

По думите на Йоханис България и Румъния са доказали, че са готови да се присъединят към Шенген с действията си. Въпреки че разширяването не е свързано с незаконната миграция по външните граници, ние изразихме нашата готовност да сме част от решенията за управление на това предизвикателство, отбеляза той и добави: „Признаваме проблемите, с които се сблъскват някои от държавите членки, но тяхното решаване се осъществява по конструктивен начин и чрез открит диалог като част от европейския подход.“

Клаус Йоханис, снимка: БТА

Относно разширяването на Европейския съюз (ЕС) Йоханис заяви, че то трябва да продължи. Препотвърдихме подкрепата на Румъния за напредъка за разширяването на Съюза както по отношение на Западните Балкани, така и източните ни партньори, посочи той и открои подкрепата, която Румъния оказва за европейския път на Молдова и Украйна.

Президентът Румен Радев и държавният глава на Румъния Клаус Йоханис подписаха политическа декларация за издигането на двустранното сътрудничество на ниво стратегическо партньорство.

Още от Built.bg:  Браншовите организации: заради наближаващите избори зачестяват атаките срещу строителните фирми

Президентът Йоханис отбеляза, че днешното му посещение в България е ключов момент за двустранните отношения и направи препратка към политическата декларация. Тази стъпка показва дълбочината на нашите взаимоотношения във всички измерения и отговаря на необходимостта да приспособим начина, по който си сътрудничим като съседи и партньори, към сложните реалности и предизвикателствата, с които се сблъсква нашият регион, изтъкна Йоханис.

Той изрази увереност, че тази рамка на сътрудничество ще доведе до реализацията на нови проекти от регионален и двустранен интерес. Договорихме се, че нашите държави трябва да следват приоритетно тези сфери, които отговарят на нашите стратегически интереси, за да осигурим нашата устойчивост, икономическо развитие и сигурност, посочи Йоханес.

Снимка: БТА

Той изтъкна, че Румъния и България се нуждаят от повече свързаност. По думите му споразумението позволява да се придвижат нови проекти в сферата на свързаността, по специално в сферата на транспортната инфраструктура и корабоплаването по Дунав, както и в енергетиката.

Йоханис посочи, че корабоплаването по Дунав има важна роля за двете страни и мултиплицираните позитивни ефекти, които може да генерира.

По отношение на енергийния пазар той заяви, че по време на разговора му с Радев е била подчертана важността за координирането в европейски план, особено като се отнася до сигурността на доставките и укрепването на енергийната независимост.

Относно войната на Русия в Украйна той заяви, че Румъния е решена да продължи подкрепата, която указва на Украйна и която ще продължи докато е нужно.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам