Бюлетин

Президентът: Има политическа намеса в съдебната власт; Гешев излиза в отпуск

Има политическа намеса в работата на прокуратурата и изобщо на съдебната власт. Това каза пред журналисти държавният глава Румен Радев по повод случващото се в съдебната система.

Президентът участва днес в Годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни, която се състои в Резиденция „Бояна“.

Попитан дали личността на Иван Гешев е подходяща за главен прокурор на страната, Румен Радев заяви, че не иска в момента да се спекулира с всякакви хипотези. Знаете моето мнение през годините, но има нещо много по-важно от личността на Иван Гешев – това е Висшият съдебен съвет (ВСС) – органът, който кадрува и взема решения, оттам зависи всичко, добави президентът.

Президентът заяви, че се надява след всичко, което е излязло наяве – за политическите вмешателства и податливостта на членовете на ВСС, те да покажат независимост, подчинение и следване единствено на закона и на принципите, установени в съдебната власт.

Снимка: БТА

Попитан за членовете във ВСС с изтекъл мандат Румен Радев посочи, че този въпрос е трябвало да бъде решен от членовете на Народното събрание, което по думите му „абдикира“. Дали някой в парламента няма сметка от всичко това, което се случва в момента, попита държавният глава.

В същото време, при дебатите в Пленума на ВСС за това как трябва да се действа във връзка със сигнала на директора на Национална следствена служба Борислав Сарафов до ВСС срещу главния прокурор Иван Гешев, главният прокурор коментира, че при ясна процедура ще изложи своето мнение по посоченото в сигнала.

Мога да кажа, че аз съм главен прокурор и не съм нарушил законите и Конституцията. Ще го докажа в съответните процедури, заяви главният прокурор Иван Гешев в отговор на въпрос на члена на ВСС Атанаска Дишева за това дали той наистина има записи с над 150 политици, магистрати и членове на ВСС.

Още от Built.bg:  Борислав Сарафов започва проверка на ръководството на Българския футболен съюз Борислав Михайлов

Дишева прочете сигнала на Сарафов до ВСС, като тя заяви, че в него се казва, че пред Сарафов, пред други заместници на главния прокурор и пред ръководителя на Софийска градска прокуратура, Иван Гешев е пуснал запис на разговор между него и Йордан Стоев, член на ВСС. Според твърденията в сигнала на Сарафов, главният прокурор е казал, че разполага с над 150 записа на разговори с политици, магистрати и членове на ВСС.

Снимка: БТА

Иван Гешев призова да стане ясно в каква процедура се намира в момента. Като посочи, че е готов да предостави данни, но „от това ще има голям срам за част от членовете на ВСС“. Според него това ще подейства „очистващо“ от политическото влияние в съдебната власт , но „съм твърдо решен да го направя в името на българските граждани и децата ни“, като добави, че „това ще увеличи независимостта на българските магистрати“.

„Не се притеснявам от това, което ще кажа на съответните компетентни органи“, заяви Иван Гешев. Той добави, че има проверка, която се извършва от прокурор в Софийска градска прокуратура по сигнал на Борислав Сарафов. Той заяви, че по тази проверка очаква да бъда призован и да даде съответните сведения и данни. Главният прокурор добави, че в понеделник от 10 часа е призован за снемане на обяснения и по друга проверка.

Междувременно кадровиците решиха да разгледат като втора точка в дневния ред твърденията как е използвана база на прокуратурата в курорта “Боровец”. По време на заседанието на Пленума Гешев каза, че е готов да даде обяснения за това и заяви, че излиза в отпуск по лични причини.

Още от Built.bg:  Румен Радев: Бюджетът за ремонт на хидроагрегатите на ПАВЕЦ „Чаира“, е 79 млн. лева

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам