Бюлетин

Президентът: Към момента няма пряка военна заплаха за България. Петков: приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна

Оценихме по данните на всички служби, че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на България, но има редица рискове. Това каза президентът Румен Радев в изявление  на „Дондуков“ 2,  след срещата на държавните институции във връзка със ситуацията в Украйна.

Във ход е пълномащабна конвенционална операция на Руската федецария с всички възможни сили и средства, с нанасяне на удари по критичната инфраструктура  и важни военни обекти на територията на цяла Украйна. Това е абсолютно недопустимо. В 21-ви век в Европа да летят стратегически бомбардировачи, ракети; въздушни и морски десанти с удари по суверенна държава, е категорично недопустимо, каза президентът Радев.

Снимка: БТА

Андрей Гюров, председател на ПГ “Продължаваме Промяната” заяви, че парламентът ще излезе с обща декларация за Украйна и ще свика извънредно заседание за изслушване на службите за сигурност. Това той заяви след извънредния председателски съвет във връзка с военните действия в Украйна.

Гюров уточни, че общата декларация ще бъде обявена в момента, в който председателят на Народното събрание Никола Минчев се върне в парламента от заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност, свикан тази сутрин от президента и върховен главнокомадващ Българската армия Румен Радев.

Следим отблизо ситуацията, тя се променя динамично, коментира депутатът. Той уточни, че най-вероятно ще направят и извънредно заседание, на което ще бъдат изслушани службите за сигурност и Министерския съвет.

Премиерът Кирил Петков заяви, че приоритет номер едно е извеждането на българите от Украйна. Премиерът увери, че ще бъде създадена специална организация между министерствата на транспорта и туризма, за да бъде евакуирани нашите сънародници, които са заявили желание за това. На този етап те са около четири хиляди души, обясни Петков.

Снимка: БТА

„Едновременно с това работим с МВР и ДАНС, за да организираме бързото обработване на данните на тези хора, така че да можем да ги приемем“, коментира той. Петков обяви, че страната ни се готви с различни планове и за реакция на евентуална енергийна криза. 

„Осъждаме остро действията на Руската федерация. Това е недопустимо. България ще бъде партньор, от който може да се очаква, че ще говори с един глас с Европейския съюз и НАТО“, заяви премиерът. Петков допълни, че в 20:00 часа днес ще бъде в Брюксел, както и че българските граждани ще получават своевременна информация за действията на институциите.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам