Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Президентът на Световната банка оповести нови планове за увеличаване на кредитирането

Снимка: AP

Президентът на Световната банка Аджай Банга представи нови планове за подобряване на баланса на международната кредитна институция и за подпомагане на някои страни да се справят с различни предизвикателства, сред които и изменението на климата. Банга подчерта, че в крайна сметка ще е необходимо увеличение на капитала на Световната банка, предаде Ройтерс.

Бившият главен изпълнителен директор на “Мастъркард” (Mastercard), който застана начело на Световната банка на 2 юни, днес представи нови предложения за промени, целящи да “накараме нашия баланс да работи по-усилено”, по време на срещата на финансови министри на Г-20 в Гандинагар, Индия.

Намеренията, които все още се обсъждат със страните акционери в Световната банка, идват в допълнение към одобрените през април стъпки, които ще увеличат кредитирането на Световната банка с до 50 милиарда долара през идното десетилетие.

САЩ, които са най-големият акционер в банката, започнаха да оказват натиск за реформи през октомври, като по-късно Вашингтон номинира Банга за наследник на вече бившия президент на институцията Дейвид Малпас.

Американският министър на финансите Джанет Йелън тази седмица призова за повече работа за реформиране на Световната банка и другите многостранни банки за развитие.

“Постигаме бърз напредък”, каза още Банга и добави: “Изграждаме по-добра банка, но в крайна сметка ще имаме нужда от по-голяма банка”.

Джанет Йелън и Аджай Банга, снимка: AP

Плановете могат да генерират десетки милиарди допълнително кредитиране, като позволят на акционерите да гарантират заеми, ако страните не могат да ги изплащат. Подобен ход, според Световната банка, би й позволил да генерира по 6 долара нови заеми за всеки 1 долар, даден под формата на гаранции, за период от 10 години. Това представлява 30 милиарда долара кредитиране за всеки 5 милиарда долара гаранции.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите

Банката може също да издаде нов хибриден капиталов инструмент, който ще позволи на акционерите да инвестират в облигации. Това би позволило увеличение на кредитирането с до 6 милиарда долара.

Банката планира да се поеме повече риск и да се разшири кредитирането чрез разширяване на условията за изискуем капитал – средства, обещани от правителствата, които не са били “внесени” към съответния момент.

Световната банка възнамерява да разшири кредитирането благодарение на много ниски или нулеви лихви, включително чрез нов инструмент за действия при кризи на стойност 6 милиарда долара, създаден за най-бедните страни чрез Международната асоциация за развитие, която е част от банката.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам