Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Президентът настоя България да възстанови плана за изграждане на нефтопровод от Бургас към Александруполис

Тежка перспектива пред Черноморския регион, ако не се справим с проблемите на сигурността, очерта президентът Румен Радев на конференцията „Черно море: по-Близкият изток“, организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт.

Целта на форума е да се обсъдят последиците от войната в Украйна за сигурността в Черноморския регион и необходимостта от прекратяване на военните действия и деескалация на напрежението, посочват организаторите.

Радев отбеляза, че процесът за подобряване на енергийните, икономически и транспортни връзки и повишаване на темповете на икономическо развитие в региона беше прекъснат от агресивните действия и войната на Русия в Украйна.

Президентът изтъкна също, че страната ни работи активно за диверсификация на газовите доставки. Той отбеляза завършването на интерконектора с Гърция, участието ни като акционер в терминала за втечнен газ в Александруполис. Вече трябва да мислим за възобновяване на Бургас-Александруполис, но сменяйки посоката Александруполис-Бургас, посочи Радев.

Снимка: БТА

Той добави, че геополитическите промени налагат да реализираме този петролопровод, но да обърнем посоките, защото преди години беше замислен за руски нефт, който да тече в посока към Средиземно море, сега трябва да се мисли обратното, защото с дерогацията танкерите, които за три дни стигат от Новоросийск до Бургас и благодарение, на които работи „Нефтохим“, няма да ги има, каза президентът. Това означава, че ще трябва да чакаме над 30 дни танкерите през Босфора, да плащаме високи такси, да строим големи капацитети в „Нефтохим“, това означава инвестиции, които трудно ще си позволим, посочи Радев.

Турция се възползва от ситуацията и повиши таксите за преминаване през Босфора и Дарданелите с пет пъти. Всички стоки и суровини, които минават оттам ще поскъпнат.

Това посочи държавният глава в изказването си и подчерта, че никъде в международните договори няма клауза, която да забранява преминаването на танкери, но в момента такава забрана е факт и страната ни не може да построи терминали в близост до пристанищата си, за да може такъв да се разтоварва на тях.

Още от Built.bg:  Европейската преса: Си Цзинпин е в Белград, за да запази новия "Път на коприната"

Всеки един ден от тази война руши бъдещето и на региона, и нашето, каза още президентът Радев. Той заяви, че е изключително важно България да продължи да бъде важен елемент от единството на съюзите, в които членува – ЕС и НАТО, като гарант за нашата сигурност. Ние не сме изчерпали средствата на дипломацията. Трябва да се мисли и в по-широкия периметър на Черноморския регион и за другите замразени конфликти, защото те по един или друг начин влияят върху нашето развитие, каза Радев.

Жак Папаро, снимка: БТА

Светът преди 24 февруари 2022 г. не съществува вече. С един замах бе сринат целият международен ред от последните десетилетия, каза Жак Папаро, директор за България на фондация “Фридрих Еберт”. По думите му последиците от войната за региона на Черно море заплашват да разпалят още повече съществуващите конфликти, да посеят нови разногласия и да предизвикат засилени борби за разпределение и регрес, вместо прогрес. За да решим ключовите въпроси на бъдещето, се нуждаем от мирно сътрудничество, активен диалог и ясни позиции по жизненоважните теми на международните отношения, каза още Папаро.

Любомир Кючуков, снимка: БТА

Черно море е най-близкият изток на България, това е нашата и на ЕС източна граница.

Това каза Любомир Кючуков, директор за Института за икономика и международни отношения, посочи, че темата на форума отразява поне един факт и едно притеснение. Той каза, че за България това означава необходимост от позиция, стратегия и политики – национални и самостоятелни, като това не означава противопоставящи се на общите политики в НАТО и ЕС.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам