Бюлетин

Президентът ще връчи първия мандат за съставяне на правителство на 15 май

Президентът Румен Радев ще връчи първия мандат за съставяне на правителство в рамките на 49-ото Народно събрание на 15 май. Това каза пред журналисти в София държавният глава.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в столицата по случай отбелязването на 78 години от победата над нацизма във Втората световна война. Днес се отбелязва и 9 май – Деня на Европа.

Според Радев е логично да се направят всички опити за съставяне на кабинет с първия мандат. Относно възможността за експертен кабинет Радев коментира, че големият въпрос е кой ще застане с политическа отговорност и как тя ще бъде разпределена. 

Измина цял месец от свикването на Народното събрание, а до момента то не е произвело никакъв резултат. За мен е абсурдно народни представители да говорят за нови избори без да са изпълнили част от ангажиментите към своите избиратели, а партиите отказват да поемат отговорност за управлението на страната.

По думите му изглежда, че те „искат да вържат ръцете на служебното правителство“ и да оставят държавата без бюджет.

Снимка: БТА

Народното събрание трябва да осъзнае своята огромна роля и всичко това, което трябва да изпълни – и приемането на бюджета, и най-важните закони в Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ), изтъкна Радев.

На въпрос защо законите по ПВУ не са в ход, държавният глава заяви: Обяснението е, че интересите на държавата са подчинени на интересите на партиите.

Относно провеждане на избори в края на август или септември, Радев коментира, че рисковете са големи. Рискуваме бюджета и много важните закони да не бъдат приети, обясни той. По думите му избирателната активност би била още по-ниска, а това според него означава по-малка легитимност на парламента.  

Още от Built.bg:  Вотът на недоверие към правителството беше отхвърлен

Това означава България да загуби цялата тази инерция, всичко, което постигнахме за членството ни в Шенген. Това означава да загубим не просто пари, а да загубим възможност за ускоряване на реформите и модернизацията на страната, каза още Радев.

Радев коментира и твърденията за обвързването на парламентарния с местния вот от партиите и заяви, че е неправилно. Ако наистина действията на партиите и техните сметки са подчинени на предстоящите местни избори, това обрича определено на неуспех и работата на парламента, и работата за съставянето на правителство, изтъкна той. Според него те не трябва да се свързват, когато става въпрос за съставяне на правителство, политическа отговорност и приемане на важни закони.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам