Бюлетин

Президентът връчи мандата за съставяне на правителство на кандидата за премиер на ГЕРБ-СДС Мария Габриел

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на ГЕРБ-СДС Мария Габриел.

„Осъзнавате, че Ви очакват доста препятствия по този път, но ще Ви очаквам следващия понеделник със състав на Министерски съвет. Днес и утре виждам, че са решителни дни за Вас”, каза Радев на Габриел и й пожела успех.

Според Конституцията Габриел има 7-дневен срок, в който да предложи състав на Министерския съвет. Ако не успее, президентът възлага това на посочен от втората по численост парламентарна група („Продължаваме промяната – Демократична България) кандидат за министър-председател.

Смятам да предложа разговорите да продължат за съставянето на експертно правителство със срок от една година на основа на приоритети, каза Габриел вчера. Кандидатът на ГЕРБ-СДС проведе срещи с представители на „БСП за България“, ДПС и „Има такъв народ“ по-рано днес.

От БСП не дадоха окончателен отговор дали ще подкрепят кабинет с мандата на ГЕРБ и посочиха, че ще питат членовете на партията. От ДПС заявиха, че профилът на кабинета трябва да изглежда европейски и имат експерти в почти всички сфери. От ИТН посочиха, че нов бюджет с необмислени харчове, задължаващи българите, няма да подкрепят и съответно няма да подкрепят и такъв тип правителство.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Рекорд: Много анулирани проекти за жилищно строителство в Германия

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам