Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

При предишния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост щяхме да имаме проект за парогазова централа

Ако Българя беше приела предишния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), сега щяхме да имаме проект за парогазова централа, при липса или много висока цена на природния газ.

До 15 март чакаме техническо съгласие от ЕК за НПВУ. Веднага след одобрението може да започне работата по проектите, каза в парламента Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите.

Не се предвижда затварянето на 1600 мегавата мощности, но остава целта за намаляване на въглеродните емисии с 40 процента. Въглищните централи ще работят в по-кратък период, но това не е страшно, защото летният пик на потребление на енергия изисква 5000-4500 мегавата, докато зимният пик е 7500-8000 мегавата и тогава ще ни трябват тези централи.

Снимка: БТА

България не иска да се откаже от своята енергийна независимост. Затова не се съгласихме за затварянето на въглищните централи и преминаването им на газ. Това щеше да ни постави в много неизгодна ситуация да получаваме природен газ от източник, който сега води война, каза Василев.

Мощностите от батерии от 6000 мегавата, които са заложени в НПВУ, както и търсенето на геотермална енергия ще се правят на пазарен принцип и ще се контролират от Европейската банка за възстановяване и развитие, каза финансовият министър.

По предварителни изчисления България има достатъчен ресурс на топла и гореща вода. Ако не за енергия, тя може да се използва за отопление на жилища и оранжерии и да намалим разходите за природен газ и електричество, каза Василев.

В НПВУ е заложено купуването на влакове, защото вече има изградена жп инфраструктура за тях, а друга скоро ще е готова – например линията Пловдив-Бургас. Липсва ни подвижен състав – мотриси и вагони, както и системи за управление на мрежата. Същото се отнася и за крайградските железници, посочи Василев.

Още от Built.bg:  Испания регистрира рекордни температури за януари

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам