Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

При работа без трудов договор се губи възможността за защита на трудови и осигурителни права

Man Worker Builder  - dianebutts / Pixabay

Предвид активизирането на наемане на работна сила за предстоящия туристически сезон, Изпълнителната агенция “Главна инспекция по труда” (ИА ГИТ) предупреждава, че сезонната заетост крие висок риск от използване на недеклариран труд. Сключването на писмен трудов договор с реални клаузи и регистрирането му в Националната агенция за приходите (НАП) гарантира в най-пълна степен правата и на работещи, и на работодатели, съобщиха от инспекцията. 

Когато се съгласяват да работят без трудов договор или договорят по-кратко работно време от реалното и по-ниско възнаграждение от получаваното, работещите губят трудови и осигурителни права. В тези случаи те или изобщо не трупат осигурителен стаж, когато работят без трудов договор, или той е по-малко от фактически изработения, което ги лишава от правото на обезщетения за безработица, временна неработоспособност и майчинство.

Осигуряването върху по-ниски възнаграждения, от друга страна, намалява размера на обезщетенията. Фиктивните клаузи в трудовите договори ограничават и възможностите за защита на правата, тъй като контролните органи са възпрепятствани да съберат безспорни доказателства, че работниците или служителите са полагали труд за даден период назад във времето, или че са работили повече за по-голямо възнаграждение.

Работодателите нямат право да допускат до работното място работник, с когото нямат подписан и регистриран в НАП трудов договор.

Те търпят санкция при използване на недеклариран труд, като тя не може да бъде по-ниска от 1500 лв. за всеки установен случай на работа без трудов договор. Това нарушение ги лишава и от възможността за участие в обществени поръчки за срок от три години.

През 2022 г. ГИТ и НАП засилват обмена на информация, координираните и съвместни действия помежду си с цел подобряване ефективността на контрола по отношение превенцията на недекларирания труд с акцент върху плащанията в плик. Създадена е и брошура с информация накратко за основни трудови права на работещите, както и за начините за подаване на сигнали, с която всеки може да се запознае и да разпространява, допълват от ГИТ.

Още от Built.bg:  "Супергора" в Австралия: Как ще се защитят тропическите гори от климатичните промени

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам