Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Пригожин спря похода към Москва

Снимка: AP

Ръководителят на частната руска военна компания „Вагнер“ каза днес, че е заповядал на наемниците си да спрат похода си към Москва и да се оттеглят в полевите си лагери в Украйна, за да избегнат проливането на руска кръв, предаде Асошиейтед прес.

Съобщението на Евгений Пригожин изглежда намали драматично ескалиращата криза, която представляваше най-значимото предизвикателство за лидерството на президента Владимир Путин за неговите повече от две десетилетия на власт.

Москва се бе подготвила за пристигането на частната армия, водена от разбунтувалия се командир на наемниците, като изгради контролно-пропускателни пунктове с бронирани превозни средства и войски на южния й подстъп. Червеният площад беше затворен и кметът призова шофьорите да не използват някои пътища.

Пригожин каза, че когато хората му били само на 200 километра от Москва, е решил да ги върне, за да избегне „проливането на руска кръв“.

Той не каза дали Москва е отговорила на искането му да отстрани министъра на отбраната Сергей Шойгу. Няма незабавен коментар от Кремъл.

Съобщението последва изявление от кабинета на президента на Беларус Александър Лукашенко, в което се казва, че той е договорил сделка с Пригожин след като е обсъждил въпроса с Путин.

Пригожин се съгласи да спре похода в предложеното споразумение, което съдържа гаранции за сигурността на войските на „Вагнер“, съобщиха от канцеларията на Лукашенко.

Путин обеща тежки последствия за организаторите на въоръжения бунт, воден от някогашното му протеже Пригожин. Той изведе силите си от Украйна, превзе ключов военен обект в Южна Русия и напредна към Москва.

В телевизионно объръщение към нацията Путин нарече бунта “предателство” и „измяна“.

Още от Built.bg:  Реставрацията на изгорялата сграда на борсата в Копенхаген

Властите обявиха “контратерористичен режим” в столицата и околностите й, като засилиха сигурността и ограничиха движението.

В южните покрайнини войските издигнаха контролно-пропускателни пунктове, подредиха чували с пясък и поставиха картечници.

Кметът на Москва Сергей Собянин предупреди, че движението може да бъде ограничено в някои части от столицата и обяви понеделник за неработен ден за повечето жители.

Екипите разкопаха участъци от магистрали, за да забавят похода на наемната армия на Вагнер. Достъпът до Червения площад беше затворен, два големи музея бяха евакуирани, а парк беше затворен.

Частната армия на Пригожин изглежда контролира военния щаб в Ростов на Дон, град на над 1000 километра южно от Москва, който ръководи руските операции в Украйна, каза британското министерство на отбраната.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам