Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Приключи строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Снимка: АПИ

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. От 14:00 часа днес пътят  Царево – Ахтопол – Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение за всички моторни превозни средства, съобщиха от Агенция “Пътна инфраструктура”(АПИ). Целта на АПИ беше той да бъде готов преди началото на активния летен сезон. По трасето преминава целият трафик към Южното Черноморие и е основна пътна връзка с Варвара, Ахтопол, Синеморец и Резово.

Строително-монтажните работи са завършени. Поставени са ограничителните системи за пътища, хоризонталната маркировка и пътните знаци. В момента позволената скорост за преминаване през трасето е до 50 км/ч. След издаване на Разрешение за ползване на участъка скоростта ще бъде променена на до 90 км/ч. Процедурата по издаване на документа ще завърши преди началото на активния летен сезон.

Обектът е приет от междуведомствена комисия, назначена със заповед на председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура”, включваща представители на Областно пътно управление – Бургас, ОД на МВР – Бургас, на строителя и консултанта.

Новото съоръжение е изградено по най-съвременни технологии, които повишават в пъти неговата устойчивост, изтъкват от пътната агенция. Излети са стоманобетонни пилоти с дължина между 17 и 25 м в различните части на конструкцията, които навлизат в здрава скала и не позволяват подкопаване на основите му при повишаване нивото на реката.

Предстои премахването на временния път-брод, по който до момента се извършваше преминаването на моторни превозни средства.

От АПИ припомнят, че наводненията от валежи в началото на септември 2023 г. компрометираха стария мост при Царево, част от републиканската пътна мрежа и е изграден през 90-те години на 20-и век. Агенция “Пътна инфраструктура” предприе незабавни мерки за премахване на авариралото съоръжение, и изграждането на временен път-брод, по който да преминават двупосочно всички видове превозни средства.

Още от Built.bg:  Реакциите на световните медии след покушението над словашкия премиер
Снимка: БТА

В максимално кратък срок бяха проведени процедури по ЗОП за избор на изпълнители на проектиране, строителство и строителен надзор на новото съоръжение. Изготвен бе технически проект, направени бяха всички необходими геоложки и хидроложки проучвания, както и изискваните по закон съгласувателни процедури.

На 5 септември миналата година бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков мобилизира звената на Областно пътно управление – Бургас и “ВиК” ЕАД Бургас да се включат в отстраняването на последиците от наводненията на територията на Община Царево. Кабинетът “Денков” обяви 8 септември за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при наводненията в Царево. Двама мъже и две жени загубиха живота си в бедствието.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам