Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Природният газ поскъпва с над 8 процента от юни

С малко над 8 процента ще се повиши цената на природния газ за месец юни. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на днешното открито заседание за обсъждане на доклад относно заявление от “Булгаргаз” от 16 май за утвърждаване на цена за следващия месец, по която общественият доставчик да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. По думите на Иванов цената ще се повиши от 54,70 лева на мегаватчас на 59,55 лева.

Председателят на КЕВР отбеляза, че още по-голямо е повишението на индекса ТТФ на нидерландската борса, но условията, по които “Булгаргаз” осигурява природен газ за юни, са благоприятни и няма да има по-голямо повишение, което би се случило, ако изцяло доставките са свързани с този индекс.

Иван Иванов добави, че през пролетно-летния сезон е естествено да има постепенно намаляване на количеството природен газ, което “Булгаргаз” предоставя на клиентите. По думите му това е очевидно предвид намаляването на дейността на топлофикационните дружества в страната и особено на “Топлофикация София”. От друга страна много силно се повишава ролята на доставките на природен газ от Азербайджан. Вече близо 81 процента от природния газ в страната, предоставян от “Булгаргаз”, постъпва от Азербайджан, като тази доставка не е свързана с индекса на нидерландската борса. Останалите близо 19 процента, нужни за юни, ще бъдат закупени от “Боташ” при много изгодни условия за обществения доставчик, посочи председателят на КЕВР.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Веселин Синабов заяви, че няма забележки по доклада на работната група на КЕВР. Той се ангажира, че на 1 юни до 9:30 часа от дружеството ще предоставят актуализирана информация за цената на природния газ за следващия месец.

Още от Built.bg:  Патриаршеският църковен събор избира новия български патриарх и Софийски митрополит

БТА припомня, че на 2 май от дружеството съобщиха, че започват тръжна процедура за доставка на 1 000 000 MWh втечнен природен газ през юни. Доставката ще бъде извършена на терминал за втечнен газ в Турция съгласно сключеното споразумение с турската държавна компания “Боташ”.

Иван Иванов насрочи закрито заседание, на което КЕВР ще приеме решение по заявлението на “Булгаргаз” за утвърждаване на цена за следващия месец за 1 юни от 14:00 часа.

Снимка: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам