Бюлетин

Природният газ ще поевтинее с близо 30%, няма да има увеличение на парното

Природният газ ще поевтинее с близо 30 процента през февруари спрямо цената за януари. Това каза изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева по време на днешното открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

На заседанието се обсъжда доклад, свързан с предложената от обществения доставчик цена за следващия месец, по която да продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

“Цената, която очакваме от 1 февруари, ще бъде в диапазона 129-130 лева за мегаватчас –  с близо 30 процента по-ниска от регулираната цена за януари”, заяви тя.

Деница Златева, снимка: БТА

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за януари в размер на 179,33 лева за мегаватчас (MWh), без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

В микса за февруари са структурирани четирима доставчици на природен газ – трима са избрани чрез тръжната процедура от ноември и декември, уточни Златева. Четвъртият източник са нагнетени количества от подземното газохранилище в Чирен. Тя обаче изтъкна, че благодарение на това, че “Булгаргаз” през декември и януари нагнетяваше количества газ в газовото хранилище на по-ниска цена, успява да балансира цената от Чирен, която влиза в ценовия микс за февруари.

Газохранилището в Чирен

През януари поради топлото време, както и заради проблеми с един от най-големите индустриални клиенти на “Булгаргаз”, има с 30 процента намаление на потреблението на газ спрямо месечните договорени количества. Затова през януари са балансирани тези доставки, за да няма проблеми и с газопреносната мрежа, добави Златева.

“Всички количества за февруари са осигурени и очакваме на 31 февруари, когато получим всички борсови индекси, да потвърдим тази цена”, заяви изпълнителният директор на “Булгаргаз”.

Благодарение на това, че “Булгаргаз” не ползва количествата газ от подземното газохранилище в Чирен в момента, България е в много добра позиция от всички страни в ЕС, изтъкна председателят на КЕВР Иван Иванов. Той обърна внимание, че само шест страни в ЕС имат процентно по-голяма запълняемост на своите газохранилища. Според него това трябва да даде допълнителна сигурност за следващите месеци.

Доставките на природен газ са осигурени до края на годината, изтъкна изпълнителният директор на “Булгаргаз”. Златева уточни, че доставчиците за оставащите месеци са различни, като за всеки месец има избран доставчик на база на най-добра оферта. Критериите са – 80 процента ценовия индекс и 20 на сто условията на плащанията. До края на годината доставчиците по месеци са избрани, т.е. необходимите количества природен газ за покриване на потреблението на битовите потребители и на индустриалните са осигурени от обществения доставчик чрез тази тръжна процедура.

Окончателното решение за цената на природния газ за февруари, по която общественият доставчик ще продава природен газ, ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 1 февруари от 15:00 часа, обяви Иван Иванов.

Иван Иванов., председател на КЕВР, снимка: БТА

От Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) посочиха също, че  няма да има увеличава цената на топлинната енергия, тъй като се очертава цената за февруари, по която “Булгаргаз” ще продава природен газ на крайните снабдители и на топлофикациите, да бъде под 130 лева за мегаватчас.

“Тези български граждани, които ползват парно отопление в столицата и големите български градове, трябва да бъдат спокойни, че до края на отоплителния сезон няма да има промяна в цената на топлинната енергия”, коментира Иванов. Фактът, че цената на природния газ през февруари ще с близо 30 процента по-ниска спрямо настоящата, е добра новина и за индустрията, защото ще даде един комфорт при използването на природния газ”, коментира той.

На въпрос на БТА дали цената на топлинната енергия ще се повиши след края на отоплителния сезон, Иван Иванов отговори, че КЕВР ще следи ценовите нива на природния газ и тогава ще може да се каже. Той посочи, че прогнозната годишна цена на природния газ, която регулаторът определи за топлофикационните дружества за този отоплителен сезон, е 122 лева за мегаватчас.

“В края на отоплителния сезон ще направим изчисления и бъдете сигурни, че каквото може, Комисията ще направи, за да защити интересите на българските граждани”, допълни председателят на КЕВР Иван Иванов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам