Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Природният газ в Европа поскъпна с почти 10%

Цената на природния газ в Европа се повиши с над 9,7 процента, показват данните на международната борса ICE. Това се случва на фона на признаването от Русия на независимостта на т. нар. Донецка и Луганска народни републики, както и решението на германското правителство да спре сертификацията на “Северен поток-2“ – газопровода, предназначен да доставя руски газ за Германия.

Стойностите на мартенските фючърси на хъба TTF в Нидерландия се повишиха над 930 долара за 1000 куб. метра природен газ. Към 17:00 часа българско време цената е 79,63 евро за мегаватчас, но към 13:40 часа премина границата от 81 евро. Вчера борсата затвори на цена от 72,56 евро за мегаватчас.

Снимка: AP

Абсолютният ценови максимум досега беше отбелязан на 21 декември 2021 г. – 166,816 евро за мегаватчас или над 2000 долара за 1000 кубични метра. Поради повишените доставки на втечнен природен газ след 24 декември 2021 г. стойностите на синьото гориво в Европа спаднаха под 100 евро за мегаватчас, а на 31 декември 2021 г. цената  се понижи и под 70 евро за мегаватчас.

Цената на природния газ в момента е много чувствителна във връзка обстановката около Русия и Украйна. Това каза пред БТА енергийният експерт Мартин Владимиров от Центъра за изследване на демокрацията. Той добави, че за първи път от много години цената на природния газ има пряко отношение с поведението на Русия.

Заместник-председателят на Българска газова асоциация Кирил Темелков каза пред БТА, че само вчерашното решение на Путин е оказало влияние върху цената на пазарите на природен газ.

Според енергийния експерт Пламен Димитров основната причина за поскъпването на природния газ в Европа е недостигът му. 

В България на свободния пазар на “Газов хъб Балкан” цената в сегмента “ден напред” с ден за доставка за утре, 23 февруари, се повиши с 6,35 процента – до 145,32 лева за мегаватчас. В другия пазарен сегмент – “в рамките на деня”, стойностите на синьото гориво с ден за доставка за днес, 22 февруари, се повишиха с 5,39 на сто – до 141,17 лева за мегаватчас.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам