Бюлетин

Пристига първият танкер с втечнен природен газ по подписаното споразумение с турската компания “Боташ”

Служебният министър на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева ще посетят терминал “Marmara Ereglisi LNG” в Република Турция на 12 април в 11:00 часа местно време. Там пристига първият танкер с втечнен природен газ, съгласно сключеното между “Булгаргаз” и турската компания “Боташ” споразумение за достъп до газовата инфраструктура в Турция. Това съобщават от пресцентъра на “Булгаргаз”. (Пристанището се намира на 35 км източно от град Текирдаг на брега на Мраморно море – бел. ред.)

Доставката на втечнен природен газ е от американската компания “Шениер” (Cheniere Energy, Inc.), която спечели обявения от “Булгаргаз” през септември 2022 г. търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 г., уточняват от обществения доставчик.

Едно от условията на “Булгаргаз” за участие в търга беше източниците на доставката на втечнен природен газ да бъдат от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.

БТА припомня, че част от търговете, които “Булгаргаз” организира за доставчици на втечнен газ, ще бъдат доставяни на терминала край Александруполис, а друга част на договорените терминали в Турция. “Преговаряме с американската компания “Шениер”. Преговаряме и с всички големи европейски производители и търговци, така че да обезпечим напълно и дългосрочно доставките на газ за България и да осигурим необходимата ни сигурност”, заяви служебният енергиен министър Росен Христов при посещението си край пристанището в Александруполис, Гърция, на 24 март.

Той каза тогава, че се очаква от следващата година да се разтоварват 10 танкера с втечнен газ – общо около 1 млрд. куб. метра, които ще бъдат насочвани към България. Министърът уточни, че това е около една трета от количествата, необходими за България. Срокът за завършване на терминала край Александруполис е в края на тази година, така че от следващата година той да влезе в търговска експлоатация. В него българският газов оператор “Булгатрансгаз” притежава 20-процентов дял, а в края на август миналата година бе договорено капацитетът, който е резервиран първоначално от страна на България, да бъде увеличен от 500 милиона на 1 млрд. куб. метра на година.

Още от Built.bg:  Ердоган предложи на Мъск да построи завод на „Тесла“ в Турция
Росен Христов, снимка: БТА

В края на март изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева каза, че към момента всички нужни количества природен газ за тази година са осигурени. За следващата година има три основни трасета за вход. Едното е от терминала за втечнен газ в Александруполис (Гърция), което ще започне работа от 1 януари 2024 г. Второто трасе е газът от Азербайджан. Третото е през терминалите на “Боташ” в Турция, като на 12 април ще пристигне първият танкер. “Булгаргаз” е подписал договор с доставчика и няма посредници. Плаща се сумата за слот, регазификация, съхранение и пренос до точката за междусистемно свързване между България и Турция. Танкерът е за 50 млн. куб. метра, информира Златева.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам