Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Призрачното селище Пирамида – руското присъствие в норвежка Арктика

Бюст на Ленин, Дворец на културата, офиси на КГБ . . . Пирамида е развалина, останала от утопията, наречена Съветски съюз. Москва обаче държи на това свое изоставено миньорско селище в Арктика – регион, превърнал се в стратегически приоритет за Кремъл.

Русия се надява да стане най-голямата военна и икономическа сила в Арктика, като се възползва от финансовите облаги, предоставяни от Северозападния морски път – маршрут между Европа и Азия, който се развива все повече с отдръпването на ледовете.

Освен че из ледените северни води плават нейни атомни ледоразбивачи, Русия запазва присъствие и на запад, на норвежкия архипелаг Свалбард (Шпицберген) – демилитаризирана зона далеч зад Полярния кръг.

Снимка: geodata.npolar.no

Парижкият договор от 1920 г. предоставя суверенитета над архипелага на Норвегия – днес членка на НАТО, но оставя на всички подписали го държави – включително някогашния Съветски съюз, правото да развиват там икономическа дейност.

Снимка: Buiobuione

Така от 1931 г. руснаци добиват въглища в мините на компания “Арктикугол” край село Баренцбург. Работата в Пирамида е спряна през 1998 г. като нерентабилна и миньорите си заминават. На пръв поглед това е село призрак. Там не живее никой освен шепа руснаци, които въртят хотел в съветски стил, и бели мечки, които могат да изскочат насреща ти.

Снимка: Sifrak

Всичко наистина е овехтяло, но нищо не е разрушено, констатира фотограф на АФП. Сградите, построени така, че да издържат дълго, само са се напукали от десетилетията на сурови зими. Релсите, по които са спускали вагонетките в мината, още са си там, на склона на планината с пирамидална форма, в чието подножие е построено селището.

Отвътре сградите изглеждат така, сякаш обитателите им внезапно са си тръгнали, но може да се върнат всеки момент.

Още от Built.bg:  Трети нюанс крайнодясно в Европейския парламент

В административните помещения във витрини са подредени образци на минерали, по стените са окачени календари. В помещенията с бронирани врати, заемани от КГБ, по масите са разхвърляни досиета на миньори. Из класните стаи висят детски рисунки, а на катедрата още се мъдри чашата на някой учител.

“Пирамида е също толкова важна като (островите) Грумант (название на Свалбард, дадено от северния неруски етнос помори, бел. пр.) и (село) Баренцбург, това не е само място с историческа памет. Селото не е изоставено, а с временно затихнали функции”, уверява пред АФП Юрий Угрюмов, зам.-директор на руския Арктически и антарктически научноизследователски институт в Санкт Петербург.

През периода 1960-1980 г. в Пирамида са живели около 1200 руснаци. Миньорите са смятали за един вид награда да бъдат командировани там, разказа местен екскурзовод за АФП.

Снимка: Buiobuione

Разположено от западната страна на Желязната завеса, тогава селището е било идеален съветски жилищен комплекс, самодостатъчен благодарение на тамошните свинеферми и много добре развит – със собствен Дворец на културата, киносалон с 300 места, басейн, спортна зала и болница.

Снимка: Buiobuione

Днес Русия го използва за туристическа и научна дейност. “Арктикугол” притежава туристическа фирма, а глациолози, хидролози и океанолози се занимават там с научни изследвания.

“Тук има надежда за интересно бъдеще”, заявява Угрюмов, който е и началник на руската арктическа експедиция, работеща на архипелага.

Автор: Андрей Шарков, БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам