Бюлетин

Проблемите около “Северен поток-1” повдигат въпроса за частите на газопроводите

Напрежението около гигантските турбини, които според Москва са виновни за намаляването на потоците газ по “Северен поток-1”, повдига основателни въпроси около оборудването, от което газопроводът се нуждае, за да функционира нормално, обобщава Ройтерс.

Ключовата част се оказва SGT-A65, турбина на “Сименс енерджи” (Siemens Energy) с дължина 12 м и тегло 20 тона, която все още чака да бъде транспортирана до компресорната станция “Портовая”, след като през юли беше ремонтирана и пристигна в Германия от Канада.

Тя обаче все още е в Германия, като Русия не иска да я приеме и се аргументира с “непълна документация”, “изключителни обстоятелства” и западните санкции, а Берлин вини Москва, че нарочно бави транспортирането на турбината.

Миналия петък “Газпром” обяви, че от 31 август до 2 септември транзитът на газ по “Северен поток-1” ще спре напълно, тъй като единствената работеща турбина на станция “Портовая” се нуждае от поддръжка.

Руският монополист спря доставките за 10 дена през юли за годишната поддръжка на тръбата, след което ги възстанови, но в намален обем.

В какво се състои проблемът?

Руският президент Владимир Путин обвинява Запада, че е започнал икономическа война, чиято цел е да унищожи Русия и нейната икономика и се заканва да пренасочи руските енергоносители към страните в Азия, като например Китай, ако европейските потребители не ги желаят.

Контролираният от Кремъл “Газпром” намали потоците газ по “Северен поток-1”, най-големият газопровод, пренасящ руски газ към Европа, до едва 20 на сто от капацитета на тръбата, като обяснява действията си с неизправното оборудване, най-вече турбината SGT-A65, чието връщане продължава да се бави.

Компанията твърди, че наложените от ЕС, Канада и Великобритания санкции правят връщането на турбината в компресорната станция “Портовая” невъзможно.

Германия обаче контрира, че турбината е просто претекст и че Москва използва газа като политическо оръжие. “Те дори нямат куража да кажат: ние водим икономическа война срещу вас”, заяви миналия месец министърът на икономиката Роберт Хабек.

“Газпром” освен това спря от работа още една турбина на “Сименс енерджи” в станцията, като обясни това с рутинна поддръжка и с “техническото състояние” на машината. В момента в “Портовая” работи само една турбина.

Турбини и компресори

Първоначално “Ролс-Ройс” (Rolls-Royce) произвежда осем индустриални турбини от авиационен тип за станция “Портовая”. През 2014 г. подразделението на “Ролс-Ройс” за производство на газови турбини е купено от “Сименс енерджи”.

Тези турбини са необходими за задвижване на центробежните компресори, които повишават налягането в тръбите чрез кондензиране на газови обеми и така осигуряват плавен транспорт на горивото.

Турбината на “Сименс енерджи”, снимка: AP

Според анализатора в “Рюстад енерджи” (Rystad Energy) Лу Мин Пан турбините се нуждаят от поддръжка и ремонт след 34 месеца работа. “Както и при спирането между 12 и 21 юли, така и сега съществуват опасения, че газоподаването може да не бъде възобновено по план, ако изобщо бъде”, казва той.

Според “Газпром” шест от газовите агрегати в “Портовая” са с капацитет от 52 мегавата всеки, а другите два – по 27 мегавата.

Отделно в станцията има още четири допълнителни турбини, предназначени да гарантират, че помпането ще продължи, ако някои от агрегатите излязат от строя или се наложи да бъдат ремонтирани, което обикновено се случва на всеки 2-3 години, казва запознат източник.

Две от шестте големи турбини може да останат бездействащи, без да намалят капацитета на станцията, казва източник, запознат с начина, по който “Портовая” работи. “Газпром” не отговори на изпратените му въпроси относно начина на действие на “Северен поток-1”.

“Разбираемо е много хора да смятат, че “руснаците просто се оправдават, докато оказват натиск върху европейския енергиен пазар”, казва Джонатан Стърн от Оксфордския институт за енергийни изследвания. “Това е напълно вероятно, защото ние просто не знаем достатъчно за графика за поддръжка. Никой не ни дава необходимата информация.”

Какво представлява “Портовая”?

Компресорна станция “Портовая” се намира недалеч от град Виборг на брега на Финския залив, където “Северен поток-1” влиза в Балтийско море.

Станцията помпа газ по тръбата с дължина 1224 км по дъното на морето до излизането й при германския град Грайфсвалд. “Газпром” често се хвали, че “Портовая” е най-голямата компресорна станция в света.

Компресорна станция “Портовая”, снимка: gazprom.ru

Разписаният капацитет на “Северен поток-1″ е 55 милиарда куб. м газ годишно. През 2020 г. и 2021 г. обаче станцията е изпомпала към Европа по над 59 милиарда куб. м газ, след като са били предприети мерки за повишаването на капацитета й. Това се равнява на над една трета от износа на руски газ за Европа.

През 2020 г. “Портовая” постигна рекорд от почти 177 милиона куб. м газ, изпомпани за едни ден.

Руски турбини

Русия произвежда турбини с максимален капацитет от 25 мегавата. Инженерната компания “Пауър машинс” (Power Machines) разработва два нови типа турбини с капацитет от 65 и 170 мегавата всяка. Първата се очаква да заработи тестово през 2024 г., а втората – през 2023 г.

В реч през парламента миналия месец министърът на икономиката и търговията Денис Мантуров заяви, че Русия ускорява тестването на големите турбини “в интерес на руския енергиен сектор”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам