Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Продадохме ли “по тъмно” евтин газ на Румъния

В предаването “Тази събота” на bTV бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров /”БСП за България”/ заяви, че от началото на януари и министърът на енергетиката, и министър-председателят са си позволили да обвиняват ръководството на “Булгаргаз”, че продава природен газ за Румъния на много по-ниски цени.

Вчерашният ден новото ръководство на “Бургаргаз” е продало за Румъния през българската борса 60 хиляди мегаватчаса природен газ, заяви Овчаров.

Предлагано е на стекове, като времето между предлагането и реализацията на сделката е по-малко от 3 секунди, тоест абсолютно подготвена продажба за определени фирми, каза той. Това, за което критикуваха някого, сега го правят в пъти по-големи мащаби, коментира Овчаров.

Реакцията на лидера на ГЕРБ не закъсня. Пред симпатизанти и медии в Кирково лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира оповестена тази сутрин от Румен Овчаров сделка, в която в петъчния ден “Булгаргаз” е продал 60 хил. мегаватчаса природен газ за 3 секунди.

По думите на Бойко Борисов това е подготвена продажба за определени фирми. “Въпросното количество е равно на половината за ден консумация на цяла България”, коментира Борисов.

Според него схемата се случва с предварително подготвени 6 фирми, които знаят за въпросния търг и кога процедурата ще бъде отворена. “Отварят, че има оферта “Булгаргаз” примерно за 10 хил. мегаватчаса, тя, фирмата чака, натиска, “Булгаргаз” това чака, затваря и на 3 секунди сделката е извършена.

Прозрачно, готино и веднага няколко милиончета отиват в Андора, Катар. След това следващата фирма, тя също чака 2 хиляди, тап, пускат”, каза Борисов. Той уточни, че става въпрос за фирми със смесено участие, преди всичко чуждо, за да не могат да бъдат хванати от българските служби.

Още от Built.bg:  Жилищното строителство - спасителят на британската икономика

“Дори по времето на Румен Радев, служебните правителства, те максимум си позволяваха по хиляда – две хиляди, пряко сили да пуснат така. Дето се вика, техническа грешка може да бъде. Но тези сега лакомниците толкова бързат да се налапат”, коментира още лидерът на ГЕРБ.

“Булгаргаз”: Потреблението през уикенда е по-ниско 

“Предвид спецификата на борсовата търговия на природен газ бе извършена проверка относно изнесената информация. Вследствие бе установено, че поради обичайно по-ниското потребление през уикенда от общия микс на количествата природен газ, излишните количества са реализирани на газов хъб “Балкан”, се посочва в позиция на “Булгаргаз”.

Според позицията цитираните в медиите количества природен газ категорично не отговарят на действително продадените, които са 37 000 мегаватчаса. Тези количества били продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия съвет на директорите на “Булгаргаз”.

Тези количества са продадени с цел подобряване на финансовото състояние на дружеството, предвид завареното положение от новия СД на „Булгаргаз“ ЕАД. При направения анализ се установи, че реализираната цена от извършените борсови сделки е по-висока от тази, която „Булгаргаз“ ЕАД би получило в случай на положителен дисбаланс към „Булгартрансгаз“ ЕАД, поради неосвобождаване на излишните количества”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам