Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Продажбите на жилища в Бургаско спадат

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради в област Бургас през третото тримесечие на 2022 година е 141, а новопостроените жилища в тях са 553, сочат предварителни данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на настоящата година. 95 на сто от въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради са със стоманобетонна конструкция. Незначителен остава делът на сградите с тухлена конструкция – едва 2 на сто. Под един процент остават строежите с панелна конструкция.

Спрямо третото тримесечие на 2021 г. сградите се увеличават с почти 44 на сто. Най-висок е делът на новопостроените жилища с две стаи (34 на сто), сочат данните на националната статистика. Следват тези с три стаи, а най-нисък е делът на многостайните жилища с поне пет помещения – едва 6 на сто. Общата полезна площ на всички новопостроени жилища през третото тримесечие на 2022 г. е 48 690 кв. м, като спрямо съответното тримесечие на 2021 г. се увеличава с 2,8 на сто. В същото време НСИ отчита, че жилищната площ намалява (с 1,5 на сто) до 34 026 кв./м.

Средната полезна площ на едно новопостроено жилище в областта намалява от 91,8 кв./м през третото тримесечие на предходната година на 88 кв./м през същото тримесечие на 2022 година.

189 разрешителни за строеж на жилищни сгради с 818 жилища в тях са издадени на територията на областта през третото тримесечие на годината. В същото време Агенцията по вписванията отчита спад в броя на продажбите в Бургас през третото тримесечие на настоящата година. От обобщените данни на агенцията става ясно, че регистрираните сделки са 2 164 през месеците юли, август и септември, спрямо 2 519 през същия период на 2021 година. Леко повишение има при наемите и даренията.

Още от Built.bg:  Николай Денков и Мария Габриел ще се срещнат с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам