Бюлетин

Продължават действията на Столичната община за спасяване на къщата на Иван Гешов

Продължават действията на Столичната община за спасяване на къщата на Иван Гешов. Проектът за подробен устройствен план, с който се изменя планът за регулация и застрояване, е съгласуван от министъра на културата, съобщават от пресцентъра на Столичната община.

Одобряването на нов Подробен устройствен план (ПУП) за имота е важна част от стъпките, които предприема Столичната община, за спасяването на емблематичната къща на бул. „Патриарх Евтимий“ № 7. Сградата притежава статут на единична архитектурно-строителна и художествена недвижима културна ценност с категория „местно значение” и попада в обхвата на групова недвижима културна ценност „Жилищна зона „Център”.

Съгласно предходния ПУП, одобрен през 2004 г., за имота е предвидено премахване на сградата – паметник на културата и ново свързано застрояване с предназначение хотел на седем етажа, във фасадата на който се маркира съществуващата сграда. Именно поради това доста спорно решение относно начина на запазване на част от паметта на града от главния архитект на Столична община арх. Здравко Здравков е издадена заповед, с която е наредено служебно изработване на проект за изменение на план за регулация и застрояване, и работен устройствен план.

След дълги съдебни процедури заповедта на главния архитект на Столична община е потвърдена от Върховния административен съд. Изработен е проект за изменение на план за регулация и застрояване, и работен устройствен план, който предвижда запазване на съществуващата сграда. Запазват се и зелените площи в имота, без да се предвижда ново застрояване. Отреждането на имота е предвидено за детско заведение, каквото е било в продължение на десетки години, преди придобиването му от сегашния собственик.

Още от Built.bg:  Васил Терзиев встъпва в длъжност като кмет на София

Проектът за ПУП днес е изпратен в район „Средец“ за извършване на процедурите по съобщаването му на заинтересуваните лица, след което ще продължат действията по одобряването му.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам