Бюлетин

Продукцията в строителството в ЕС расте с 3,5 a с 0,8 на сто в България

Man Worker Construction Building  - 3345557 / Pixabay

Производство в строителния сектор е нараснало с 3,5 на сто в Европейския съюз, както и с 3,9 на сто в еврозоната през януари 2023 г. в сравнение с декември 2022 г., когато отново на месечна основа, намаля съответно с 2 на сто и 2,3 на сто. Това показват най-новите сезонно коригирани данни на европейската статистическа агенция Евростат, публикувани днес на страницата й.

През януари тази година, отнесен към същия месец на 2022 г., производството в строителството е наддало с 1,4 на сто в Евросъюза, и с 0,9 на сто в еврозоната.

Производството в строителството в България се е повишило с 0,8 на сто през януари в сравнение с декември. През последния месец на 2022 г., отново на месечна база, родното строително производство се сви с 1,7 на сто. Както сградното, така и гражданското строителство са увеличили продукцията си, съответно с 0,7 на сто и 1 на сто. През тримесечието октомври – декември 2022 г. спрямо тримесечие по-рано производството в строителството в България се е разширило с 0,3 на сто.

Същевременно през януари 2023 г. родният строителен сектор е произвел с 0,3 на сто по-малко продукция, отколкото през януари 2022 г. През декември показателят отчете свиване на родната строителната продукция с цели 4 на сто, с което се нареди на трето място сред най-зле представилите се страни в ЕС. През януари сградното строителство се е засилило с 1,7 на сто, докато гражданското строителство се е свило с 3,1 на сто. През четвъртото тримесечие на 2022 г. строителната продукция е намаляла с 0,1 на сто.

Още от Built.bg:  НСИ: Бизнес климатът в строителството у нас се подобрява

Месечно сравнение по строителен сектор и по страни членки

Сградното строителство в ЕС се е увеличило с 3,6 на сто през януари спрямо декември, докато гражданското строителство – с 2,3 на сто. За същия период сред страните от 20-членния валутен блок сградното строителство е било с 4,2 на сто нагоре, а гражданското строителство – с 3 на сто.

Най-високите месечни увеличения на производството в строителството, сред членките на ЕС, за които има налични данни, са регистрирали в Германия (+12,6 на сто), Словения (+9,8 на сто) и Полша (+7 на сто). Противно на тях най-голям спад отчитат в Унгария (-5 на сто), Румъния (-4,3 на сто) и Белгия (-1,5 на сто).

Годишно сравнение по строителен сектор и по страни членки

През януари 2023 г, отнесен към януари 2022 г., в ЕС сградното строителство е нараснало с 1,5 на сто, а гражданското – с 0,5 на сто. В еврозоната сградното строителство се е увеличило с 1,4 на сто, докато гражданското строителство е намаляло с 1,9 на сто.

Най-рязко годишно увеличение на производството в строителния сектор през януари са отчели Словения (+26,7 на сто), Словакия (+14,7 на сто) и Португалия (+6,3 на сто). В същото време най-голям спад са регистрирали в Белгия (-4,7 на сто), Унгария (-3,6 на сто) и Финландия (-2,7 на сто).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам