Бюлетин

Проект за обновяване на градския транспорт във Враца бе отличен като успешна практика в Европейския парламент

Проектът на Община Враца за модернизиране на градския транспорт и подобряване качеството на въздуха беше представен като успешен пример за инвестиции с европейски средства в Европейския парламент в присъствието на европейския комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, съобщи евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков.

Девет нови тролейбуса и тринадесет електробуса бяха купени по проекта, изпълняван от Община Враца с подкрепата на оперативна програма „Околна среда“ (2014-2020 г.). Общата стойност на проекта е 32 милиона лева, от които 26 милиона лева е безвъзмездната помощ от програмата. Целта на проекта е подобряване на атмосферния въздух, намаляване на фините прахови частици и азотен оксид чрез подмяна на подвижния състав на градския транспорт.

Андрей Новаков, снимка: БТА

В проекта са предвидени още въвеждането на иновативна система за безопасно движение на транспортните средства, електронни системи за информация и таксуване на пътниците, допълнително видеонаблюдение, ремонт на контактната тролейбусна мрежа, обновяване на спирките. С изпълнението на проекта с европейско финансиране Враца стана първата община в България с изцяло нов и  екологичен градски транспорт.

Проектът за обновяване на транспорта във Враца беше разгледан на заседание на Мониторинговата група за наблюдение на кохезионната политика в ЕС, която проведе среща в рамките на пленарната сесия на Европарламента в Страсбург. Освен България, на заседанието като успешни инвестиции бяха откроени още проекти от  Австрия, Германия, Италия, Полша, Португалия, Словакия, Хърватска и Румъния.

гр. Враца, снимка: БТА

„Това е повод за гордост за страната ни и признание за администрацията, която, въпреки многото вътрешнополитически сътресения и резки промени, успява да доведе важните инвестиционни проекти докрай“, заяви Андрей Новаков. Той е координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент.

Още от Built.bg:  Снегът създаде затруднения в цяла България

“Градската мобилност е от ключово значение за устойчивия растеж на градовете. Много местни власти ускориха плановете си за устойчива градска мобилност. Инвестициите на кохезионната политика в градска мобилност се удвоиха от 8 млрд. евро в периода 2007-2013г. до 17 млрд. евро в периода 2014-2020 г. Имаме инвестициите, имаме инструментите, нека направим най-доброто с тях“, подчерта комисар Ферейра, цитирана в съобщението.

Мониторинговата група за наблюдение на кохезионната политика в ЕС е създадена от групата на ЕНП в Европейския парламент. Тя следи работата на националните власти в изпълнението на политиката по сближаване и наблюдава навременното планиране на инвестициите в новия програмен период.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам