Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Проект за смесване на водород и природен газ отоплява тестово германски домакинства

Първият по рода си германски проект за смесване на природен газ със зелен водород, насочен към стимулиране на използването на чиста енергия за отопление на домакинства, извършва тестови доставки на миксираните количества до малкия южен град Йоринген, съобщи Ройтер, цитирайки компанията “Неце Бе Ве” (Netze BW), която изгражда проекта.

Очаква се до няколко седмици проектът да достигне ключов етап – съотношението на водорода към газа при образуваната смес да достигне 30 към 70.

Компанията, разработваща проекта, се надява той да послужи като пример и за други региони на Германия.

В усилията си да се отдалечи от изкопаемите горива и да намали въглеродните емисии, Германия се стреми да произвежда т. нар. зелен водород, който се извлича с помощта на вятърна и слънчева енергия чрез процес на електролиза.

Страната възнамерява да съхранява водорода или да го транспортира до потребителите по вече съществуващите и нови мрежови съоръжения.

Снимка: AP

“Водородният остров” на Йоринген, в близост до Хайлброн, захранва домове в околността чрез комбинирането на водород и газ, като постепенно количеството на водорода ще расте, съобщи “Неце Бе Ве”, дъщерно дружество на доставчика на комунални услуги EнБеВе (EnBW).

Коментирайки планираното увеличаване на водорода спрямо природния газ в получената комбинация от двата енергоносителя, ръководителят на проекта Хайке Грюнер заяви пред Ройтерс: “През идните две седмици ще повишим дела (на водорода) от 8 до 20 на сто, а две седмици по-късно ще стигнем и до 30 на сто”.

Смесването на водорода и газа се извършва на обект на “Неце Бе Ве”, като се използва закупена възобновяема енергия, която захранва инсталация за електролиза.

Още от Built.bg:  Реакциите на световните медии след покушението над словашкия премиер

Чрез проекта компанията цели да демонстрира, че тръбната инфраструктура и газовите котли, радиатори и котлони могат да се адаптират към сместа без значителни корекции или ремонти.

“Разбира се, ние се стремим да покажем, че 100-процентов водород също може да бъде използван. Това обаче вероятно ще се случи приблизително към средата на десетилетието”, добави Грюнер.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам