Бюлетин

Проектобюджет 2024: какво предвижда той

Министерството на финансите планира в бюджета за догодина дефицит от 3,0 на сто на касова основа и 2,9 на сто на начислена, средногодишна инфлация от 4,8 процента , при БВП от 205,8 милиарда лева и ръст на икономиката 3,2 на сто. Това каза пред журналисти министърът на финансите Асен Василев. Той представи в МФ основните параметри на проектобюджета на държавата за 2024 г.

Предстоят обсъждане и междуведомствено съгласуване, представяне в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и пред политическите партии. “Очакваме проектобюджета да влезе в парламента на 22 ноември”, каза още Василев.

Очакваме нивото на дълга да стигне 23,8 на сто от БВП и 48,9 млрд. лева. Бюджетът е заложен с приходи от 77,6 млрд. лева и общи разходи 83,8 млрд. лева. Приходната част като процент от БВП е 37,7 на сто, колкото беше и тази година и малко по-ниска от предходната година.

Увеличава се минимална заплата от 780 лева на 933 лева на ниво 50 процента от средната работна заплата.

Капиталовите разходи се вдигат с 50 процента – от 8 млрд. на 12 млрд. лева. Пенсиите ще се увеличат с 11 процента (на база Швейцарското правило – бел. ред.), допълни финансовият министър.

Асен Василев, снимка: БТА

Предвиждат се капиталови разходи от над 1 млрд. лева във фонда за общински проекти. Разходите за здравеопазване се вдигат с 1,1 млрд. лева. Разходите за образование се вдигат с 590 млн. лева. Разходите за отбрана са малко над 2 процента от БВП и с тях са обезпечени новите възможности и боеспособност, които армията е поискала.

За МВР са предвидени допълнителни разходи за охрана на държавната граница с изграждане на радиолокационна система за ниско летящи обекти и за новата система за проверка на новите лични карти с чип.

Още от Built.bg:  Борислав Сарафов започва проверка на ръководството на Българския футболен съюз Борислав Михайлов

Разходите за персонал се вдигат малко над 2 млрд. лева. Средната работна заплата ще се увеличи с 10-12 процента, отбеляза Василев.

Бюджетът е балансиран в рамките на Маастрихтските критерии и дава възможност за приемане на еврото.

Фактурите на “Газпром” са готови – очакваме плащания между 15 и 25 ноември, каза министърът в отговор на журналистически въпрос.

Проектът за бюджет винаги подлежи на обсъждане. Работата на МФ е да каже кои корекции са изпълними и кои – не. Има време за предварително обсъждане, да се калибрира всичко и да минем спокойно през приемането в парламента, отбеляза Василев.

Ние сме технически вносител на промените за местните данъци, но те са направени от НСОРБ и са в ръцете на общините. Промените в закона дават право на общините и по тяхна преценка да променят ставките, каза още финансовият министър.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам