Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Проектът за реконструкцията на къпалнята “Мария Луиза” е върнат от Националния институт за недвижимо културно наследство

Снимки: БТА

Проектът за реконструкцията на къпалнята “Мария Луиза” е върнат от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), съобщава на своята страница във Фейсбук кметът на район “Средец” Трайчо Трайков.

“НИНКН са върнали на инвеститора проекта за реконструкция на къпалнята Мария “Луиза”, поради параметрите на предвиденото надстрояване и дострояване”, пише той в социалната мрежа. Трайков поздравява организацията “Екипът на София”, които са получили тази информация по Закона за достъп до обществена информация.

“Това е добра новина, най-вече защото е ясен знак какво може и най-вече какво не може да се прави там и дава отлична преговорна позиция на Столична община, ако желае да търси начин за връщането на имота в общински ръце”, коментира районният кмет.

През февруари тази година от пресцентъра на Столична община съобщиха, че визата за проектиране на къпалнята “Мария Луиза” не допуска ново стрителство.

Проектът е единствено за обновяване на къпалнята и трябва да се съгласува с Министерството на културата и Регионалната инспекция по околната среда и водите, посочиха от пресцентъра.

Според общината визата за проектиране на къпалнята позволява единствено основен ремонт и модернизация, с които не се засягат дървета и категорично не допуска ново строителство.

От пресцентъра на Столичната община през февруари посочиха, че са изцяло неверни, разпространявани в публичното пространство твърдения, че изсичането на дървета от собственика на имота е заради издадената виза.

С издадената виза за къпалня „Мария Луиза“ на 6 юли 2022 г. от главния архитект на Столичната община е разрешено проектиране само на основно обновяване и модернизация на лятната къпалня, посочиха от Столичната община през зимата на тази година.

Още от Built.bg:  "Хора, пътища и велосипеди": Промените в движението на Витошка

На своята страница в социалната мрежа в публикация от днес “Екипът на София” пишат, че в отговор на запитването по Закона за достъп до обществена информация за издадената виза през юли миналата година виза, са установили “изключително притеснителни факти”.

Към документите на визата е входиран и идеен проект за съгласуване, в който НИНКН установяват, че “застрояването не е в съответствие по контур и етажност”, което означава, че се предвижда разширяване и надстрояване на съществуващите сгради в имота, посочват от “Екипът на София”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам