Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Проф. Владимир Чуков пред Built.bg: Зависими сме на 97% от “Газпром”. Връзката с Гърция не трябва да се бави повече

Представители на Държавния департамент заявяват, че водят преговори с множество държавни институции и частни компании в Европа, Близкия Изток, Северна Африка и Азия, съобщават световни агенции. Темата е увеличаване на производството на втечнен природен газ за Европа, в случай че Русия нападне Украйна.

Анализ на проф. Владимир Чуков, специално за Built.bg

Старшият съветник по енергийната сигурност в американското ведомство Амос Хущайн декларира, че САЩ са се нагърбили да разработят глобална стратегия за проучване на опциите за пренасочване и увеличаване на доставките на газ от различни части на света в условията на извънредни ситуации. Настоящата криза Украйна-Русия създаде именно такава извънредна ситуация.

Американският политик декларира, че в преговорите са участвали представители на Норвегия, Катар и други страни. Идеята е да се гарантира на европейските съюзници, че в случай на налагане на санкции на Русия няма да се стигне до сериозен спад на европейската икономика.

Повече от очевидно е, че Москва ще започне да използва много по-активно газовото оръжие за натиск върху Европа, в отговор на по-радикалните западни санкции. Видно е поведението на Германия, отказваща доставки на оръжие за Киев и зависеща от „Северен поток-2“, в това отношение.

В момента Русия задоволява повече от 40% от газовите нужди на Европа. Американски висш служител на администрацията на Байдън заяви по-рано този месец: „Ние сме наясно с ефекта на потенциалното въздействие от намаляването на руските енергийни доставки за Европа. Двете страни работим усилено за идентифицирането и управлението на рисковете чрез набор опции в условията на извънредни ситуации.”

В светлината на този комплекс от извънредни обстоятелства газопроводът Комотини-Стара Загора, продължение на интерконектора в Александропулис, е повече от наложителен. Неговото планиране и изграждане, продължаващо повече от 12 години, е тест за всеки управляващ в София.

Още от Built.bg:  "Гласът на бъдещето": Как София да извади на показ силните си страни

Видно е, че практически неназованите срокове /ефемерното „до няколко месеца“/ за неговото завършване, изказани при посещението на гръцкия премиер Мицотакис в София, не могат повече да удовлетворяват.

Все повече експерти изразяват своето съмнение за способността на новото правителство да реагира адекватно на това предизвикателство и да се впише в обстановката на извънредните обстоятелства, която предизвика кризата Украйна-Русия. Става въпрос за частта за диверсификация на газовите доставки за България. Нашата страна е зависима на 97% от доставките на Газпром.

Ако тръбата скоро не се появи, очевидно няма да се търси вина повече в изпълнителя, а по-скоро по възходящата верига на политическата отговорност. Повече от очевидно е, че няма да се чака още един цикъл от 12 години на управление на един политически субект, който да се оправдава, че газовата връзка с Гърция не е построена.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам