Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Прогноза: Цените на жилищата в САЩ да поевтинеят с 12 на сто спрямо нивата си от юни

Спадът на цените на американските жилища ще продължи и през идната година. Въпреки очакванията на анализатори, че в сравнение с достигнатата връхна точка намалението ще представлява 12 на сто, преди цените да спрат низходящата си посока, ценовият спад ще бъде едва около една трета от този, който пазара претърпя преди 15 години – след финансовата криза през 2008 г., пише Ройтерс.

Това обаче е скромно намаление след отчетения среден ръст на цените на жилищните имоти с 40 на сто през последните две години и няма да бъде достатъчно, за да направи жилищата достъпни, посочиха анализатори. Цената на жилищата бе от части тласната на горе от засиленото търсене на повече пространство по време на пандемията от коронавирус.

Цените на жилищата се удвоиха през последното десетилетие, но повишаването на лихвите по ипотечните кредити от началото на тази година от 3,3 на сто до около 6,5 на сто спря рекордния ценови бум.

Цените на американските жилища, измерени чрез индекса “Кейс Шилър 20-Сити” (Case Shiller 20-City), се очаква да се повишат с 13,6 на сто през настоящата година и да спаднат с над 5,6 на сто през 2023 г., според анкета сред 25 жилищни анализатори. Ако се прогнозите се сбъднат, то това би бил първият спад на цените на жилищата за цяла календарна година от десетилетие насам.

Средните цени на жилищата в САЩ достигнаха своя максимум през юни и вече са намалели с около 4 на сто оттогава насам. Очаква се този спад да продължи, като се разшири, по различни оценки, с между 12 на сто и 30 на сто.

Още от Built.bg:  Съединените щати ще помагат при строежа на нови ПАВЕЦ и ремонта на "Чаира"

Цените на американските жилища обаче трябва да намалеят с близо 20 на сто спрямо юнския максимум, за да станат достъпни.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам