Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Прогнозите са търсенето на имоти в страните от Централна и Източна Европа да остане стабилно

Houses Buildings Architecture  - Portraitor / Pixabay

Източник: БТА

Геополитиката запазва мястото си в центъра на вниманието, инфлацията продължава да бъде основно предизвикателство, зелените енергийно-ефективни сгради остават на фокус, а търсенето на офиси се възстановява – това са някои от 10-те водещи прогнози на “Колиърс” (Colliers) за Централна и Източна Европа-6 през 2023 г., съобщиха от компанията.

Buildings Office Commercial  - Bennian / Pixabay

Доминика Йедрак, директор пазарни проучвания за Полша и ЦИЕ в “Колиърс”, коментира:

Важно е да се отбележи, че ръстът на брутния вътрешен продукт (БВП) в страните от Централна и Източна Европа ще намалее наполовина през 2023 г., но се очаква да се ускори през 2024 г. Въпреки това икономиките на страните от региона остават едни от най-динамичните в тази част на света, което свидетелства за това, че инвестициите, създаването на работни места и ръстът на заплатите продължават да бъдат факт. Съответно, търсенето на недвижими имоти би трябвало да остане стабилно в дългосрочен план, въпреки че 2023 г. най-вероятно ще бъде малко по-предизвикателна от стандартното. Трудно е да се прогнозират икономически сценарии за пазарите на имоти, тъй като геополитическата обстановка е несигурна, но се надяваме, че нашите 10 водещи прогнози ще дадат насока за това, което можем да очакваме през годината.

1.     Геополитиката ще остане в центъра на вниманието

ЦИЕ ще придобие много по-голямо значение в световен мащаб, като Джордж Фридман заявява, че на фона на войната в Украйна центърът на тежестта в Европа се измества на североизток.  Силвиу Поп, директор пазарни проучвания за Румъния и ЦИЕ в “Колиърс”, отбелязва: “Случващото се е от много по-голямо значение за Полша и балтийските държави. Предполагаме, че неговата релевантност ще се разпространява все повече и в по-централните и южните части на региона. Засиленото внимание на Запада към ЦИЕ води до укрепване на демокрациите и икономиките в ЦИЕ, тъй като западният капитал ще се насочи повече към страни, които предлагат стабилен фон за инвестиции на много по-ниска цена от тази в развитите икономики. “Friend-shoring” (насочване на икономическата дейност към страни, които споделят ценностите и принципите на развития свят) беше по-скоро модерна дума през 2022 г., а през 2023 г. ще стане реалност”.

Още от Built.bg:  В каква Европа ще се събудим: Макрон разпусна френския парламент. "Алтернатива за Германия" печели второто място

2.     Регистрира се забавяне, не рецесия

Прогнозите за страните от ЦИЕ-6  през 2023 г. са по-скоро положителни, се посочва в анализа на компанията. Международният валутен фонд (МВФ) очаква забавяне на експанзията за региона до 1,5 на сто, което е по-малко от половината от темпа, наблюдаван през 2022 г. (3,7 на сто). Това е най-ниското ниво от почти десетилетие насам, ако изключим пандемичната 2020 г. Във всяка страна съществуват специфични предизвикателства – от политическия фон, през геополитически въпроси, до конкретни макроикономически проблеми, но рецептата за растеж все още е налице и дългосрочните прогнози показват, че ЦИЕ-6 расте два пъти по-бързо от еврозоната, смятат авторите на анализа.

Renewable Roof Energy Solar  - viarami / Pixabay

3.     Зелените сгради са във фокуса на вниманието

Наемането на зелена и енергийно ефективна сграда се превърна в нещо повече от обикновена отметка, която компаниите и инвеститорите включват в докладите си за акционерите, тя може да донесе реални финансови ползи. По тази причина от компанията очакват във всички страни от групата на ЦИЕ-6  да има по-голяма диференциация на наема/стойността на сградата в зависимост от това колко зелена/енергийно ефективна е тя. Това би трябвало да се отнася за всички сектори на недвижимите имоти, но най-вече за офисите и индустриалните площи.

4.     Начинът на работа на хората все още се променя 

Компаниите ще запазят по-голямата част от офисните си площи, независимо от това, колко дни в седмицата служителите работят дистанционно, смятат от компанията. Това, което ще променят, са офисните пространства, в стремежа си да насърчават креативността и екипния дух. Дискусията за начина, по който служителите работят, ще бъде много по-дълбока. Вече са налице първите примери в региона, където някои компании (като Telekom Hungary) са въвели 4-дневна работна седмица. В Румъния е внесен проектозакон, който позволява четири 10-часови работни дни седмично.

Още от Built.bg:  Предварителни данни след приключване на евровота в страните от ЕС

5.     Последици от инфлацията 

Високата инфлация и рязкото увеличение на разходите за строителство от последните няколко години, ще продължат да преследват пазарите на недвижими имоти в региона на ЦИЕ. Индексирането на наемите спрямо инфлацията ще означава рязко увеличение на настоящите наеми (въпреки че много наематели ще преговарят с наемодателите и е възможно да получат отстъпки). По-високите разходи за строителство ще означават, че ще има по-малко доставки от стандартното. Това ще доведе до продължаващо засилване на натиска върху наемите в средносрочен план, при условие че на пазарите на недвижими имоти продължи да се наблюдава стабилно търсене.

6.     Възстановяване на търсенето на офиси

Според данните на “Колиърс” търсенето на офиси за наем в региона се е възстановило, но все още не е достигнало напълно равнището отпреди пандемията. Въпреки това се забелязва все по-голям дял на предоговарянията на наеми, но не и на релокации. Наемателите на качествени офиси предпочитат да удължат договорите си за наем, вместо да се преместят, поради редица фактори – от нарастващите разходи за обзавеждане до по-високите цени на наемите. Същевременно компании с офиси в по-стари сгради предпочитат релокация в по-ефективни сгради независимо от разхода за това, тъй като на сметките им започват да се натрупват други финансови тежести, свързани с по-ниското качество на средата. Тази пропаст между различните класове сгради е тема за всички страни в ЦИЕ-6 и се отнася и за другите сегменти на имотния пазар.

7.     Индустриалните имоти – все още на високи обороти 

Развитието на пазара на индустриални и логистичните площи не показва признаци на съществено забавяне и в определени случаи ще остане на нивото си от предходните години, които бяха рекордни за някои страни, се посочва в анализа. На база на глава от населението, наличието на съвременни индустриални и логистични имоти в страните от ЦИЕ-6 остава доста под нивата на държавите от Западна Европа, така че все още има много възможности за растеж в средносрочен план.

Още от Built.bg:  За по-достъпни жилища: Шанхай намалява началната вноска за жилищен кредит

Building Home Hotel Real Estate  - Leohoho / Pixabay

8.     Жилищният сектор ще претърпи промени 

Независимо че сегмента на жилищните имоти във всяка от страните в ЦИЕ-6 се намира на различен етап, моделите на ЕЦБ показват, че цените са на приемливи нива в повечето държави с изключение на Чехия, където се наблюдава нещо, което наподобява балон. Това навежда на мисълта, че ако през следващите няколко години икономическите условия не се влошат съществено, цените не би трябвало да спаднат твърде много, дори когато по-високите лихвени проценти водят до спад в броя на потенциалните купувачи.

9.     Физическите магазини и електронна търговия – от конкуренция към синергия 

През 2022 г. ръстът на електронните продажби се забавя или направо намалява след много години на стабилно развитие. Въпреки това границата между физическите и онлайн магазините се размива, тъй като все повече търговци интегрират и двете в своите бизнес модели, като много от тях се опитват да оптимизират потребителското изживяване чрез омниченъл подход (маркетингов подход).

10. Забавяне на инвестициите 

Стойността на недвижимите имоти ще намалява, предстои да се види дали и доколко това може да бъде компенсирано от нарастването на приходите от наеми. През 2023 г. вероятно ще станем свидетели на значително намаляване на оборотите на инвестиционния пазар и на по-опортюнистичен подход при сключването на сделки, се посочва в анализа.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам