Бюлетин

Производството в строителството през март нараства в ЕС, намалява в България

Cranes To Build Construction Site  - analogicus / Pixabay

Сезонно изгладените данни за производство в строителния сектор в Европейския съюз (ЕС) показват увеличение от 0,2 процента на месечна база през март 2022 г. спрямо февруари,  докато в еврозоната за същия период не се регистрира изменение на индикатора. Това сочат най-новите оценки на европейската статистическа служба Евростат, публикувани днес на сайта на агенцията.

През февруари 2022 г. в сравнение с предходния месец производството в строителството нараства с 0,8 процента в ЕС и 1,1 процента в еврозоната.

В България производство в строителството бележи намаление от 0,3 процента през март на настоящата година спрямо февруари, когато отново на месечна база също записа спад, но с 0,8 процента.

Въпреки регистрираните месечни понижения през януари (-0,2 процента), февруари (-0,8 процента) и март (-0,3 процента) през първото тримесечие на настоящата година производството в българския строителен сектор се увеличава с 0,3 процента, спрямо тримесечието, приключващо в края на декември 2021 година.

Месечно сравнение по подсектори и по страни членки

В областта на гражданското строителство в ЕС през март 2022 г., в сравнение с месец по-рано, статистическите данни показват нарастване с 2,1 процента, а при сградното строителство – с 0,2 процента.

За същия период в еврозоната гражданското строителство записва ръст с 1,5 процента, докато сградното строителство намалява с 0,1 процента.

Сред страните членки, за които са налични данни, най-високите месечни увеличения на производството в строителството са регистрирани в Полша (+5,1 процента), Швеция(+2,4 процента) и Германия (+1,1 процент). Най-голямо намаление се наблюдава в Словения (-7,8 процента), Унгария (-5,7 процента) и Чехия (-3,6 процента).

Годишно сравнение по подсектори и по страни членки

Още от Built.bg:  България е на второ място в ЕС по ръст на цените на жилищата през третото тримесечие на 2022 г.

В ЕС през март 2022 г. спрямо същия месец година по-рано гражданското строителство нараства с 4,9 процента, а сградното строителство – с 4,0 процента.

В държавите от еврозоната за същия период строителството на сгради нараства с 3,4 процента, а гражданското строителство – с 3,3 процента.

Сред страните членки на ЕС, за които има статистика, най-голямо годишно увеличение на производството в строителството се наблюдава в Полша (+27,7 процента), Словения(+12,3 процента) и Унгария (+10,5 процента). Намаления са регистрирани в Испания (-7,7 процента), Белгия (-2,2 процента), Германия (-0,4 процента) и Австрия (-0,2 процента).

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам