Бюлетин

Промени в ЗУТ и Закона на пътищата: Какво реши парламентарната регионална комисия

Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление прие на първо четене законопроектите за допълнение на Закона за пътищата, внесени от Министерския съвет и от Настимир Ананиев и група народни представители.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, който представи законопроекта на МС, посочи, че сред предлаганите промени е възможността хората да могат еднократно да коригират закупена електронна винетка, ако са допуснали техническа грешка при въвеждане на данните за техния автомобил.

Ще се позволи поправка на до два от символите в регистрационния номер на автомобила. Промените предвиждат след корекцията да не бъде търсена административно-наказателна отговорност за периода, в който хората са ползвали пътищата със сгрешената винетка – ако имат издадени актове, да не се издава наказателно постановление, а ако има издадени електронни фишове, те да бъдат анулирани.

Снимка: БТА

Във втория законопроект, който урежда същата материя, председателят на комисията Настимир Ананиев, който е и сред неговите вносители, каза, че от ПП са припознали предложението на омбудсмана по темата. Омбудсманът Диана Ковачева се включи онлайн в заседанието на комисията и напомни, че мотивите за предложенията за промяната в регламентацията на сгрешените винетки е заради множество жалби на хората, които са третирани наравно с тези, които не са си купили винетка и съответно им се начисляват глоби и компенсаторни такси.

Предлага се промяната на сгрешената винетка да действа от момента на закупуването й. Досега хората не са били уведомявани своевременно за грешката и така се е стигнало до случай на човек, който дължи глоба за едно и също нарушение от 3500 лева, като тази сума надвишава стойността на колата му. Ковачева съобщи, че има възможност хората своевременно да бъдат уведомявани през камерите, които снимат нарушенията по пътищата – чрез електронната им поща, или със СМС.

Още от Built.bg:  Ще има ли бюджет за 2024

От МРРБ посочиха, че и сега всички, които са си оставили имейлите, биват уведомявани, но те представляват само една трета от всички сгрешени винетки и по тази причина е необходимо да има разписани текстове в законопроекта, с които да стане задължително посочването на валиден имейл.

Председателят на комисията предложи междуведомствена работна група да излезе с обединяващо предложение между двата законопроекта по спорните части, което да бъде обсъдено между двете четения и да стане финален вариант, преди да влезе в пленарна зала за второ четене.

Комисията единодушно подкрепи на първо четене и Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за местното самоуправление и местната администрация, внесен от Зарко Маринов и група народни представители. Сред предложенията в него е общинският съвет да оповестява предварително дневния ред за всяко предстоящо заседание, ведно с материалите по него на интернет страницата на общината, заседанията на общинския съвет и на неговите комисии да са открити и само по изключение общинският съвет да може да реши отделни заседания да са закрити.

Всяко открито заседание на общинския съвет и комисиите се излъчва на живо на интернет страницата на общината, се предлага още в законопроекта. Предлага се също и общината да създава и поддържа публичен регистър на питанията към кмета от общински съветници и отговорите към тях, а протоколът от всяко заседание се оповестява публично на интернет страницата на съответната община заедно с информация за начина на гласуване.

Комисията прие на първо четене законопроекти за допълнение на Закона за устройство на територията (ЗУТ), внесени от Владислав Панев и група народни представители, от Александър Дунчев и от Снежанка Траянска и група народни представители и изслуша предложенията на браншови организации по законопроектите. Председателят на комисията предложи организациите да внесат писмено своите предложения към законопроектите, които да бъдат разгледани между двете четения.

Още от Built.bg:  RWE планира да инвестираа 55 милиарда евро в проекти по целия свят

Част от предложенията за промени в ЗУТ на депутатите са свързани с облекчаването на административния режим, при който собственици на сгради в урбанизираните територии да могат да изграждат инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия или енергия за охлаждане от ВЕИ, която да използват за собствени нужди.

Други предложения за промени в ЗУТ целят намаляване на административната тежест, освобождаване на главните архитекти от несвойствени функции и въвеждане на по-високи отговорности на проектантите и на лицата, извършващи оценка за съответствие на инвестиционните проекти с основните изисквания към строежите и упражняващи строителен надзор. Предвиждат се и законови текстове, даващи възможност на органите на ДНСК да упражняват по-ефективен контрол върху дейността на общинските администрации в областта на строителния контрол за строежите от четвърта, пета и шеста категория, в това число и чрез налагане на санкции за неизпълнение в срок на дадени от органите на ДНСК указания.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам