Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Протестиращи срещу литиева мина блокираха пътища в Сърбия

Снимки: BTA/AP

Екологични протести доведоха до блокиране на пътища в Сърбия за трети пореден уикенд, съобщава Асошиейтед прес, цитирана от БТА. 

Демонстрантите се противопоставят на планове за добив на литий. Протестите продължават въпреки опит на популисткото правителство да ги предотврати, съгласявайки се с основните искания на протестиращите.
Те настояват правителството напълно да премахне всякаква възможност компании да инициират минни проекти.

Природозащитниците твърдят, че добивът на литий, важен компонент в батериите на електрическите коли, причинява огромни поражения на минните области.

Сръбските власти оттеглиха два ключови закона, които активистите смятат, че са предназначени да помогнат на мултинационалната минна компания Рио Тинто да отвори мина в богатата на литий западна част на страната.
В днешната демонстрация се включиха по-малко хора в сравнение с предишните два уикенда, което е отражение на разногласия между лидерите на протестите относно това как да действат по-нататък.

“Няма да има мир, докато не се забрани експлоатацията на литий и Рио Тинто не бъде изгонена от Сърбия”, заяви Александър Йованович, един от организаторите.

Автократичният президент на Сърбия Александър Вучич описа продължаващите протести като “политически”, след като правителството се отказа от двата предложени закона, които включват отчуждаване на собственост и правила за провеждане на референдум. Вучич каза, че хората имат възможност да изразят предпочитанията си на следващите избори през април.

Сърбия трябва да реши екологичните си проблеми, за да постигне напредък към членство в Европейския съюз. Вучич заяви, че иска страната му да се присъедини към ЕС, но той същевременно насърчава близките връзки с Русия и Китай, включително китайски инвестиции в мините, фабриките и инфраструктурата.

Още от Built.bg:  Денков пред New York Times: Европа трябва да си вземе поуки от каскадата от проблеми след войната

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам