Бюлетин

Първа копка на строителството на жп участъка от Петърч до Драгоман

Официално край град Сливница днес бе дадено началото на строителството на жп участъка от Петърч до Драгоман, както и на строителството на системите за сигнализация и телекомуникации на участъка Волуяк – Драгоман. 

На церемонията присъстваха заместник министър-председателят по управление на европейските средства Атанас Пеканов, заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски, областният управител на Софийска област Радослав Стойчев и генералният директор на Националната компания „Железопътна инфраструктура“ Златин Крумов.

„Поставяме началото на важен проект, защото темата за железопътния транспорт трябва да бъде приоритет за всички български правителства. Радвам се, че проектът ще бъде финансиран с европейски средства. Важно е резултатите от всички проекти, реализирани с европейски средства, да бъдат видими и да достигат до хората“, заяви Пеканов.

„В новия програмен период именно това ще се измерва – резултатите“, посочи той пред присъстващите.

Пеканов подчерта, че във всички развити страни се поставя фокус върху железопътния транспорт, което трябва да прави и България, тъй като този вид транспорт е удобен и екологичен.

„Този проект е част от коридора изток-запад и би дал друга визия на железопътния сектор в България“, посочи от своя страна зам.-министърът на спорта Красимир Папукчийски. 

„След 2,5 години и половина да получим от строителя един добър проект, който да се ползва от българските граждани“, допълни той.

Проектът „Строителство на железен път, контактна мрежа и съоръжения на жп участък Петърч – Драгоман, проектиране, строителство и авторски надзор на системи за сигнализация и телекомуникации на участък Волуяк – Драгоман“ е част от проекта „Модернизация на жп линия София – Драгоман – Сръбска граница, участък Волуяк – Драгоман“, който се осъществява със съфинансиране от Кохезионния фонд, чрез Оперативната програма „Транспорт и транспортна инфраструктура” 2014-2020 година.

Още от Built.bg:  Комисията по бюджет и финанси прие на първо четене законопроекта за бюджет 2024

Снимки: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам