Бюлетин

Първата тематична градинка в София носи името на Татяна Лолова

Символична първа копка на “Градината на Татяна Лолова” бе направена днес. По думите на кмета на район “Слатина” Георги Илиев това е първата тематична градинка в София.

Пространството се намира в квартал “Гео Милев”, до блок 266, на ул. “Андрей Николов” 22. Там голямата актриса живее със семейството си от 1984 до 2021 година, когато си отива.

На церемонията присъстваха кметът на столицата Йорданка Фандъкова, представители на Столичния общински съвет, директорът на Сатиричния театър “Алеко Константинов” Калин Сърменов, както и колеги, приятели и близки на актрисата.

Церемонията бе уважена и от сина на актрисата – Сава, както и от нейните двама внуци – Сава и Матей. Присъстваха и актьори от трупата на Сатирата.

“За мен е изключително емоционален този момент. Много градинки в цяла София сме облагородявали, но тази градинка буквално я спасихме, заедно с гражданите и с личното участие на Татяна Лолова. Благодаря на съдбата и на Господ, че ни срещна, и на нея – за доверието, защото наистина бяхме ръка за ръка в една трудна битка”, каза Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова/ Снимка: БТА

“Моята задача беше далеч по-сложна, защото трябваше да намеря законовия начин да спасим тази градинка. Представете си, това беше терен, отреден за строителство, и с разрешение за строителство. Тук сега трябваше да има сграда, ако не бяха усилията и волята на гражданите да се противопоставят от първия възможен ден. Законовият начин беше, с решение на общинския съвет, да се приеме дарението от собственика на този терен и съответно – да му бъдат предоставени други терени, на които да реализира своето инвестиционно намерение. Така, през 2018 година, с решение на общинския съвет и доклад на съветници от различни политически сили, това стана факт и вече всички си отдъхнахме”, каза още столичният кмет.

Още от Built.bg:  Споделените офис пространства стават все по-популярни сред наемателите в София

“Защо е хубаво да я има тази градинка? Защото тази памет, която ние, българите, понякога забравяме, трябва да продължи, и това зависи от нас – да се развива, да се пази, да се показва. Представям си, че тук ще има млади хора, които ще се запознаят и ще открият Татяна Лолова”, каза директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов.

Калин Сърменов/ Снимка: БТА

“Много бързо живеем, много бързо се забравят нещата. И такива инициативи на хора, които трудно са се преборили за тях и се отделяли от времето си, и от енергията си, ще ни помогнат да живеем в един различен свят. А ние като общество имаме изключителна необходима от това. Всичко това се прави за тези които идват след нас”, допълни Сърменов.

“С голямо удоволствие Ви приветствам по повод официалната церемония за полагането на символична първа копка. Незабравимата българска актриса днес щеше да празнува своя 89-и рожден ден и макар скоро да се изпълнят две години, откакто физически не е сред нас, тя продължава да бъде неподвластна на времето. Сигурен съм, че ако сега беше тук, Кралицата на комедията с драматичен ген би ни насърчила да се усмихнем – въпреки делничните трудности, обосновавайки се с една от любимите си шеговити, но толкова точни фрази: “Животът е тежък, но кратък – да го живеем с усмивка!”, се казва в писмо на министъра на културата Найден Тодоров. То беше прочетено от Георги Илиев.

Снимка: БТА

“Със своето очарование, харизма, талант и човешка непосредственост, непреодолим младежки глад за всичко ново и дълбока вярност към истинските неща от живота, Татяна Лолова ни учеше от сцената и от екрана, че най-важно е да обичаме и да се обичаме помежду си, както и да бъдем всеотдайни. Защото, когато даваш, не остаряваш. И наистина, в спомените ни великата Татяна Лолова е млада и усмихната. Нейната следа в българския театър и кино продължава и се разклонява в безброй пътечки на изкуството, а вторият й дом – Сатиричен театър “Алеко Константинов”, с любов пази слънчевия ѝ дух, защото, както сама скромно казваше: “Не съм звезда, а слънце”, пише министърът. Той поздравявам организаторите на  събитието. “Посаденото дърво е завет, който всеки човек може да остави след себе си. Щастливи сме, че в столичния квартал “Гео Милев” ще израсне цяла слънчева градина на името на Татяна Лолова, за да имаме още един красив спомен за нея”, казва още Найден Тодоров.

Още от Built.bg:  Споделените офис пространства стават все по-популярни сред наемателите в София

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам