Бюлетин

Първите политически реакции след изборите

Снимки: БТА

Благодарим на всички за подкрепата и съветваме всички колеги политици преди да говорят, да мислят. Това каза заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев пред журналисти.

При 100% от паралелното преброяване на четирите социологически агенции, регистрирани в ЦИК за екзитпола в деня на изборите за 48-о Народно събрание, ГЕРБ-СДС е първа политическа сила. Според „Алфа Рисърч“ партията получава 25,1% от гласовете, според „Галъп“ – 23,6%, според „Маркет Линкс“ – 25,3%, а според „Тренд“ – 24,8%

Ще положим всички усилия да има правителство, нека да видим резултатите и ще коментираме факти. Това коментира пред журналисти Тома Биков от ГЕРБ след края на изборния ден. 

Не коментираме хипотези, каза той в отговор на въпрос кои биха били възможните партньори в следващия парламент. Тази вечер няма да изключваме никого, посочи Биков, попитан дали има формации, с които няма да преговарят.

Подготвени сме за абсолютно всичко, ние сме достатъчно отговорни хора, каза също той.

Най-важно е първата политическа сила, на която хората са гласували доверие, да сформира кабинет. Това каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Асен Василев, който заедно с Кирил Петков направи изявление пред медиите след края на изборния ден. 

Ние ясно казваме, че сме загубили изборите с три процента така, както миналия път ги спечелихме с три процента, като се отчете вотът от чужбина. Това дава ясен мандат на ГЕРБ, на ДПС да направят коалиция и да управляват страната.

Това, за което ние ще се борим, е това, което ние заявихме в нашата предизборна кампания, заяви Василев и посочи, че от “Продължаваме Промяната” искат България да е европейска държава, със социален бюджет, който продължава да увеличава пенсиите, минималната работна заплата, доходите на хората, който не позволява пари да се харчат непрозрачно към конкретни фирми. С всички инструменти, които парламентът ни дава, ние ще отстояваме тези позиции, заяви Василев.

Още от Built.bg:  Винетките за 2024-та остават на същите цени

Оттук нататък чака ни една нелека зима. Искам да пожелая на ГЕРБ успех в сформиране на правителството, защото техният успех е успех на всички българи, допълни той.

Ако ние нямаме стабилно правителство – всички българи ще страдаме, независимо кой за кого е гласувал. Ние сме дълбоко несъгласни с начина, по който те са управлявали страната, но българските граждани се произнесоха, посочи Василев.

Той обясни, че с ГЕРБ имат фундаментални различия в начина, по който трябва да се управлява държавата.

Ние вярваме, че България трябва да тръгне по съвсем различен път. Гласоподователите имаха ясен избор, те избраха политическа партия ГЕРБ. Нашите 60 депутати няма как да попречат на сформирането на коалиция в парламент от 240 депутати, коментира Василев в отговор на въпрос за отказа им от коалиция. Въпросът е да отстоим избора и ценностите, които ние предлагаме на българските граждани, каза още той.

Кирил Петков заяви, че искат да уважат избора на хората и това, че ГЕРБ е първа политическа сила. Те носят в момента огромна отговорност. Преди само осем месеца, ние с 67 депутати сформирахме правителство, въпреки че беше много трудна коалиция. Сега е техният ред, народът им даде мандата, заяви Петков.

Ние като политици ще бъдем хората, които, когато обещаем нещо, ще го изпълняваме, каза още той.

Ние много ще внимаваме хората да не се заблудят от думи като „експертен кабинет“. Това каза пред БТА съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков.

Само да ви кажа, че няма такова нещо като експертен кабинет, защото всеки кабинет е подкрепен от политически партии. Всеки кабинет е политически, коментира Петков.

Още от Built.bg:  От началото на годината чуждестранните инвестиции в България са достигнали над 3,1 млрд. евро

Той добави, че „Продължаваме Промяната“ ще бъде конструктивна опозиция. Това ни отреди народът, но ще бъдем конструктивна опозиция и ще се грижим за всеки лев, който харчи правителството, да бъде по най-прозрачния начин, каза още той.

Петков допълни, че зависи от първата политическа сила дали ще бъде съставено правителство.

Българските граждани изпратиха силен знак, че политиците в България трябва да си говорят, да имат диалог и да търсят коалиция помежду си в името на решаването на проблемите на хората. Това заяви на брифинг пред журналисти лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„За пореден път ДПС увеличава своя изборен резултат. Получава подкрепата на своите избиратели, защото ние от ДПС работим за хората“, каза Карадайъ.

Той благодари за доверието на хората, гласували за политическата формация, както и на структурите на партията за постигнатия резултат.

За пореден път българските избиратели не овластиха никого да има мнозинство и еднопартийно да управлява, посочи Карадайъ. Според лидера на ДПС, с днешните резултати от вота гражданите дават знак, че България трябва да има стабилно мнозинство в Народното събрание, което от своя страна да излъчи стабилно правителство.

„Първо трябва да се реши политическата криза. Нормалност в политиката и диалог – това е знакът на българските граждани. Те не гласуват хората да се противопоставят, да се мразят и да подхождат реваншистки, а да се търсят решения на проблемите“, посочи още Карадайъ.

„Нашият призив към всички лидери на политически партии, които ще бъдат в 48-ото Народно събрание, е да преодолеят егото и егоцентризма си и в името на преодоляването на множеството кризи, които ги има в момента, да търсят обединението“, допълни още той.

Карадайъ обяви, че ДПС може да разговаря с всички, които се държат отговорно за преодоляване на кризите в страната, в търсене на различни формули за съставяне на стабилно мнозинство в парламента и стабилно правителство.

Още от Built.bg:  Богдан Богданов: Не очакваме да има съществен ръст в цените на горивата при прекратяване на дерогацията

„Независимо дали мандат ще бъде даден на ДПС или няма да бъде даден на ДПС – това са бъдещи несигурни действия, ние от днес призоваваме за диалог в името на търсене на решения“, каза още Мустафа Карадайъ.

„Демократична България – обединени“ (ДБ) ще изчака окончателните резултати преди да коментира изборите по същество. Това написа в официалния си профил във Фейсбук съпредседателят на партията Христо Иванов.

Той благодари на всички, които не са останали безразлични към съдбата на България и отидоха до урните.

Тук е моментът да кажа, че след тези избори, до които многократно предупреждавахме, че не бива да се стига, получаваме още по-фрагментиран парламент. И, за съжаление, идва ред всички да платим цената за политическата недалновидност, тласнала страната ни към поредните предсрочни избори и пропуснала възможността за навременно обединение на партиите на промяната, допълва Иванов.

Той благодари на партньорите на „Демократична България“ – ДСБ и „Зелено движение“ – за съвместната им работа в четвъртата поредна кампания в рамките на 18 месеца.

„Пътят ни може да е труден, може да е фрустриращ, но е важно да бъде извървян. Няма кой да изведе България напред, ако сами не се погрижим да го направим“, завърши Иванов.

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам