Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Първото изображение на черна дупка беше преобразено с помощта на изкуствен интелект

Първото изображение на черна дупка, заснето преди четири години, разкри размит, огнен обект с формата на поничка. Сега учени са използвали изкуствен интелект, за да “ретушират” тази космическа красота, съобщават световните осведомителни агенции.  Актуализираната снимка, публикувана в “Астрофизикъл джърнъл летърс”, запазва оригиналната форма, но показва по-тънък пръстен и е с по-голяма острота на изображението, отбелязва Асошиейтед прес.

Снимката, публикувана през 2019 г., показа огромната черна дупка в центъра на галактиката M87, която се намира на повече от 53 милиона светлинни години от Земята. Една светлинна година се равнява на 9,5 трилиона километра.

Снимката беше направена с помощта на данни, събрани от мрежа от радиотелескопи по целия свят, и показва завихрящи се светлина и газ.
Въпреки съвместната работа на много телескопи, в данните останаха пропуски.  В настоящото изследване учените са разчитали на същите данни и са използвали машинно обучение, за да попълнят тези пропуски. Получената снимка изглежда подобна на оригиналната, но показва по-тънка “поничка” и по-тъмен център, отбелязват изследователите.

“Имам усещането, че наистина го виждаме за първи път”, каза астрофизичката и водещ автор Лия Медейрос.

Медейрос допълни, че екипът планира да използва машинно обучение и върху други изображения на небесни обекти, включително и за черната дупка в центъра на нашата галактика Млечен път.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам